Menteri budaya Perancis telah mendedahkan bahawa bangunan Centre Pompidou di Paris oleh Arkitek Renzo Piano dan Richard Rogers akan ditutup dari tahun 2023 untuk menjalani kerja-kerja pengubahsuaian secara besar-besaran.

Bercakap kepada akhbar Perancis Le Figaro pada hari Isnin, Menteri Kebudayaan Roselyne Bachelot mengatakan bahawa penutupan pusat itu, yang merupakan salah satu bangunan budaya terkemuka di Paris, perlu dilakukan untuk kerja-kerja memperbaiki dan mengganti komponennya yang sudah lama.

Pusat ini akan ditutup untuk kerja-kerja pemulihan dari tahun 2023 dan kerja-kerja pembaikan itu akan berterusan sehingga sekurang-kurangnya pada tahun 2027.

Penutupan Kaedah Terpantas Dan Termurah

Centre Pompidou, yang juga dikenali sebagai Beaubourg, terkenal dengan estetika dalamannya yang radikal, yang memperlihatkan struktur dan mekanikal servisnya terletak di bahagian luar.

Image via Dezeen

Sejak ia dibuka pada tahun 1977, ia kekal menjadi muzium terbesar untuk seni moden di Eropah. Ini juga merupakan rumah bagi perpustakaan awam yang luas dan digunakan sebagai ruang untuk penyelidikan muzik dan akustik.

Namun, pada hari ini, banyak elemen pada bangunan itu perlu diganti, seperti sistem pemanasan dan penyejukannya, eskalator dan lif. Ia juga mengandungi asbestos yang memerlukan pembuangan segera.

Bachelot mengatakan bahawa dengan menutup tempat itu adalah cara yang paling terpantas dan termurah untuk melaksanakannya.

“Terdapat dua pilihan di atas meja, satu untuk memulihkan pusat sambil tetap terbuka, yang lain ditutup sepenuhnya,” kata Bachelot kepada Le Figaro.

“Saya memilih yang kedua kerana ternyata waktunya lebih singkat dan lebih murah.”

Kali Kedua Ia Terpaksa Ditutup

Pengumuman Bachelot adalah mengikuti amaran yang dikeluarkan oleh kerajaan Perancis pada bulan September 2020 bahawa pusat itu akan segera berhadapan sekurang-kurangnya penutupan sebahagiannya untuk kerja-kerja pembaikan.

Bagaimanapun, Presiden Centre Pompidou, Serge Lasvignes memberitahu Le Figaro bahawa rancangan sekarang telah dibuat secara rasmi kerana mereka tidak lagi mempunyai pilihan dan bangunan itu sedang dalam kesukaran.

Pemulihan yang akan datang itu merupakan kali kedua yang Centre Pompidou akan menghadapi penutupan kerana kerja-kerja pembinaan sejak ia dibuka.

Kali pertama ialah pada tahun 1997, iaitu pada ulang tahun yang ke-20, untuk kerja-kerja pengubahsuaian tiga tahun yang meningkatkan ruang pameran yang terdapat di dalamnya.

Centre Pompidou, mercu tanda berteknologi tinggi

Digambarkan oleh Arkitek Piano sebagai “mainan bandar besar”, Centre Pompidou secara luas dianggap sebagai mercu tanda yang menarik perhatian seluruh dunia terhadap gerakan berteknologi tinggi yang berpengaruh yang muncul di UK pada akhir 1960-an.

Dengan servis bangunan dan strukturnya di bahagian luar, ia dirancang supaya ruang dalamannya sangat fleksibel dan dapat disusun semula dengan mudah. Namun, rancangan radikal ini pada mulanya disambut dengan perbalahan – dan pertama kali ia digambarkan oleh akhbar Perancis Le Monde pada masa itu sebagai “seni bina King Kong”.

Diterjemah dan diolah daripada: Dezeen.com

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
January 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 87