Zaha Hadid Architects telah memenangi pertandingan reka bentuk untuk membina Fasa II International Exhibition Centre di Beijing. Berpusat dari pusat kebudayaan, akademik dan sivik China, International Exhibition Centre terletak di sebelah Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota sebagai tempat untuk persidangan, pameran perdagangan dan pameran industri. Kini, Fasa II akan memperluaskan ruang pameran untuk pelbagai sumber pengetahuan dan perdagangan.

Image via Archdaily

Terletak di tengah Bandar Baru Lapangan Terbang Antarabangsa di Daerah Shunyi Beijing, pusat ini akan menyambut pelawat dari seluruh China itu sendiri dan juga pengunjung dari seluruh dunia. Kumpulan ini juga menjelaskan bahawa “hubungan terpadu antara dewan pameran, pusat persidangan dan hotel dalam komposisi berpusat ini, disusun sebagai rangkaian garis dan geometri yang saling bersambung yang mengambil inspirasi dari tekstur bumbung jubin seramik tiub berkaca dalam seni bina tradisional Cina. “

Projek ini akan merangkumi rangkaian halaman bersama untuk perjumpaan yang tidak rasmi, taman landskap, kafe dan ruang acara awam luaran. Sebaliknya, sistem bumbung komposit dirancang untuk melindungi persekitaran dalaman dengan geometri simetri untuk mewujudkan struktur jarak besar yang cekap dan ringan. Hasilnya akan menjadi ruang lajur dan fleksibel yang boleh disesuaikan dengan perubahan ruang pameran dan penggunaan biasa. Pasukan ini terus memperhatikan bahawa kaedah pasang siap dan pembinaan modular akan digunakan untuk meminimumkan masa pembinaan, pelaburan dan kos operasi pusat ini.

Sumber, diterjemah dan diolah: Archdaily

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
February 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 99