Arkitek Denmark, Schmidt Hammer Lassen mendedahkan projek rekabentuk bangunan kayu yang dimenangi di pertandingan peringkat antarabangsa untuk bangunan kayu tertinggi di dunia. Bangunan yang terletak di Bandar Winterthur, Switzerland itu mempunyai ketinggian 100 meter dibangunkan berhampiran dengan studio senibina Switzerland, Cometti Truffer Hodel menyerupai senibina perindustrian di kawasan sekitarnya melalui fasad batu bata terakota merah dan kuning gelap. Projek ini mencadangkan pelbagai tipologi dan kemudahan untuk mencipta kejiranan yang bertenaga.

Imej via Archdaily

Projek itu mempunyai empat blok bangunan berkembar yang membolehkan cahaya semula jadi menembusi masuk ke kawasan pembangunan itu. Projek itu juga mengandungi kawasan kediaman, kediaman pelajar, kawasan runcit, hotel, restoran dan sky-cafe. Gabungan 4 struktur bangunan itu mewujudkan ruang yang pelbagai di dalam dan disekitarnya. Manakala landskap berada di tengah-tengahnya yang direka oleh landskap antarabangsa, Vogt.

Imej via Archdaily

Bagi Arkitek Schmidt Hammer Lassen, ia menjadi tradisi untuk merekabentuk daripada kayu. Termasuklah yang ditonjolkan melalui projek yang sedang berjalan di Oslo, Dordrecht, Toronto dan Vancouver. Schmidt Hammer Lassen juga selalu bersikap proaktif dalam menggunakan bahan-bahan itu bukan sahaja disebabkan oleh kualiti estetiknya tetapi juga disebabkan oleh teknik pembinaannya. Menurut Kristian Ahlmark, kaedah yang digunakan dalam projek itu dapat membawa rasa cinta kepada bahan kayu untuk diterapkan ke dalam senibina moden.

Imej via Archdaily

Projek itu mencipta rekod ketinggian baru untuk bangunan kediaman dengan pembinaan galas-beban kayu (load-bearing) dan di dalam masa yang sama memperkenalkan inovasi dalam sistem pembinaan dimajukan oleh syarikat Switzerland Implenia dan tETH Zürich, bagi menggantikan teras konkrit dengan kayu yang mengurangkan berat rasuk (beam) dan jumlah karbon tertanam. Projek ini dijangka siap pada tahun 2026.

Imej via Archdaily

Sumber diterjemah dan diolah daripada : Archdaily.com

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
April 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 64