Pada 24 Julai 2022, Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Bin Salman telah mengumumkan rekabentuk projek THE LINE yang didakwa sebagai projek bandar mega yang luar biasa yang belum pernah dilakukan di mana-mana tempat di dunia ini.

Cetusan idea itu telah bermula pada Januari 2021 oleh Putera Mahkota Arab Saudi itu sendiri yang menggambarkan konsep baru pembangunan sesebuah bandar.

Berikut ciri-ciri yang terdapat pada projek THE LINE.

Imej via Mohammed Alhamed

Saiz Projek

THE LINE akan mempunyai kelebaran hanya 200 meter dan panjang 170 kilometer. Ketinggiannya pula ialah 500 meter dari paras laut. Lebih tinggi dari Menara Berkembar Petronas atau Menara KLCC. Ia akan dibina di atas tanah berkeluasan 34 kilometer persegi.

Kuali Hidup Bertaraf Dunia

Menjadi tempat yang terbaik untuk didiami. Juga sebagai tempat eksperimen sosial dan ekonomi yang tiada tandingan. Dikatakan projek itu bertujuan untuk menangani masalah pencemaran dan kemalangan jalan raya. Penduduk di situ juga akan menerima penjagaan kesihatan dan pencegahan yang bertaraf dunia.

Imej via NEOM

Tempat Untuk Prototaip Perniagaan

Sebuah bandar yang meramalkan dan bertindak balas terhadap apa yang diperlukan. Kehidupan graviti sifar bermakna jejak berketumpatan lebih tinggi mewujudkan pengalaman manusia yang lebih kaya, dan peluang perniagaan baharu. Kira-kira 380,000 pekerjaan akan diwujudkan menjelang 2030.

Imej via NEOM

Penyelesaian Alam Sekitar Kepada Perbandaran

Persekitaran yang sifar kereta merupakan sebahagian daripada 100% sistem pengangkutan mampan. Termasuk pencemaran sifar dan masa menunggu sifar. Perjalanan ulang alik dikurangkan dan akan ada lebih banyak waktu untuk beriadah. Tiada lagi keperluan untuk membayar insuran kereta, minyak dan tempat letak kereta akan menjadikan pendapatan boleh guna yang lebih tinggi kepada rakyat.

Komuniti Mencipta Masa Depan

Teknologi logistik yang maju dan teknologi pembinaan modular akan membolehkan sistem penghantaran THE LINE yang cekap. Masyarakat akan tinggal berdekatan, kehidupan harmoni dengan alam yang mana 95% tidak akan disentuh. Taman bandar menegak juga menjadikan masyarakat hanya 2 minit dari alam semula jadi.

Perincian Projek THE LINE

THE LINE terletak dalam NEOM, iaitu di barat laut Arab Saudi, dengan rupa bentuk bumi yang pelbagai termasuk padang pasir dan gunung-ganang yang dapat melihat pemandangan Teluk Aqaba.

Imej via NEOM

THE LINE Memelihara Persekitaran Neom

Panjang 170 kilometer, ia merentasi 3 wilayah yang berbeza, masing-masing dengan kepelbagaian ekologi mereka sendiri yang menjadikannya sesuai untuk tujuan yang berbeza.

Revolusi Besar-Besaran Perbandaran

THE LINE terdiri daripada satu siri modul yang saling berkaitan, mencapai ketinggian 500M. Elemen teras setiap modul diseragamkan untuk memaksimumkan keserasian dan mengurangkan kos pembinaan.

THE LINE Mentakrifkan Semula Kehidupan

Modul ini direka untuk menempatkan sehingga 80,000 orang berdekatan dengan tempat kerja, masa lapang, pendidikan dan perkhidmatan kesihatan, membolehkan semua orang mencapai keseimbangan kerja atau kehidupan yang baik

THE LINE, Sebuah Bandar Pemulihan

Alam Semula Jadi

Memelihara 95% alam semula jadi, mengurangkan penggunaan tapak pembinaan dan pencemaran serta 100% solar, angin dan hidrogen yang boleh diperbaharui.

Masyarakat

Masyarakat yang rapat iaitu dapat mengakses kepada 80,000 orang dalam masa 5 minit termasuk akses kepada kemudahan harian dan akses kepada alam semula jadi dengan segera dan sejagat.

Ekonomi

Berasaskan pengetahuan iaitu mempromosikan pendidikan, penyelidikan dan inovasi. Memperkasakan individu iaitu menarik dan memupuk bakat terbaik. Mempercepatkan kemajuan iaitu mewujudkan ekosistem yang sesuai untuk ekonomi masa hadapan.

Sumber: NEOM.com

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 56