Dipetik daripada www.sciencenews.org, Angkasawan mungkin suatu hari nanti akan memakan salad yang ditanam di tanah asteroid. Salad Romaine, lada cili dan tumbuhan lobak merah jambu semuanya tumbuh dalam campuran lumut gambut dan tanah asteroid palsu, lapor penyelidik dalam Jurnal Sains Planetary Julai.

Para saintis sebelum ini telah menanam tanaman dalam kotoran bulan (SN: 5/23/22). Tetapi kajian baharu itu memberi tumpuan kepada “meteorit kondrit berkarbonat, yang diketahui kaya dengan sumber yang tidak menentu – terutamanya air,” kata ahli astrologi Sherry Fieber-Beyer dari Universiti North Dakota di Grand Forks. Meteorit ini, dan asteroid induknya, juga kaya dengan nitrogen, kalium dan fosforus – nutrien pertanian utama. Menghancurkan jenis asteroid ini, mungkin sebagai sebahagian daripada usaha perlombongan angkasa lepas, berpotensi menyediakan bekalan sedia bahan pertanian di angkasa.

Fieber-Beyer membeli bahan yang meniru komposisi batu angkasa dan memberikannya kepada pelajar siswazahnya Steven Russell. “Saya berkata, ‘Baiklah, tanamkan saya beberapa tumbuhan.'”

Foto via ScienceNews

Russell kini merupakan ahli astrobiologi di Universiti Wisconsin–Madison, memilih sejenis lobak, salad dan lada cili — semuanya telah tumbuh di Stesen Angkasa Antarabangsa. Russell, Fieber-Beyer dan rakan sekerja mereka Kathryn Yurkonis yang juga dari University of North Dakota, membandingkan bagaimana tumbuhan itu hanya tumbuh dalam tanah asteroid palsu, hanya lumut gambut dan pelbagai campuran kedua-duanya.

Lumut gambut menjadikan tanah gembur dan meningkatkan pengekalan air. Dalam semua campuran dengan lumut gambut, tumbuh-tumbuhan tumbuh. Tanah asteroid palsu dengan sendirinya, bagaimanapun, dipadatkan dan tidak dapat menahan air, dan oleh itu tumbuhan tidak dapat tumbuh.

Seterusnya, Fieber-Beyer akan mencuba menanam benih vetch berbulu dalam kotoran asteroid palsu itu, dibiarkan tumbuhan mereput dan kemudian mencampurkan bahan tumbuhan mati ke seluruh tanah. Katanya, ia boleh memastikan yang tanah itu tidak padat. Selain itu, biji benih mempunyai berat yang jauh lebih rendah daripada lumut gambut, menjadikannya lebih mudah dibawa ke angkasa untuk membantu sebarang percubaan pertanian pada masa hadapan.

Sumber (diterjemah dan diolah) daripada: ScienceNews

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 63