Foster + Partners dan Epstein

Pihak Berkuasa Pelabuhan New York dan New Jersey telah mengumumkan pemilihan Foster + Partners dan firma rekabentuk di US, A. Epstein and Sons International Inc. untuk merekabentuk semula Terminal Bas Midtown yang canggih di Manhattan, sebuah Terminal bas tersibuk di dunia.

Imej via Archdaily

Kemudahan Bertaraf Dunia

Projek itu bertujuan untuk mengembangkan kapasiti penginapan terminal bagi menggantikan terminal bas yang berusia 72 tahun itu dengan kemudahan bertaraf dunia. Terminal baru akan direkabentuk untuk menyediakan pengalaman pelanggan terbaik bagi memenuhi keperluan pengangkutan awam abad ke-21 di samping meningkatkan komuniti sekeliling dan membolehkan pengalihan bas antara bandar dari jalan-jalan tempatan.

Seiring dengan pertumbuhan kapasiti bas, projek baru yang dicadangkan itu bertujuan untuk menampung bas antara bandar, yang telah mengambil dan menurunkan penumpang di jalan-jalan di sekitar terminal lama, serta menyediakan kapasiti baru luar jalan untuk bas yang menunggu giliran, mengambil dan menghantar, serta menyimpan bas antara waktu sibuk pagi dan petang.

Midtown, Manhattan, New York City Imej via Archdaily

Usahasama senibina itu akan menyediakan perkhidmatan rekabentuk senibina dari peringkat awal projek sehingga fasa reka bentuk dan alam sekitar. Arkitek itu akan menyemak, menilai, mengesyorkan dan menyediakan khidmat nasihat tentang reka bentuk bandar, landskap jalan, kefungsian, kesan komuniti, reka bentuk dan strategi spatial.

Imej via Archdaily

“Sebagai tambahan kepada projek pembangunan semula dan pengangkutan baharu yang substantif seperti pembinaan semula lapangan terbang kami dan kampus Pusat Dagangan Dunia, cadangan untuk membina Terminal Bas Midtown baharu meneruskan peranan penting agensi kami untuk menyampaikan projek kemudahan pengangkutan utama yang boleh mengubah keseluruhan kawasan kejiranan dan menggiatkan semula ekonomi serantau.” Kata Kevin O’Toole, Pengerusi Lembaga Pelabuhan

Imej via Archdaily

Arkitek akan ditugaskan untuk memastikan kemudahan baharu itu akan mengutamakan maklum balas komuniti dan menggunakan teknologi peneraju industri itu dalam reka bentuknya untuk meningkatkan pengalaman penumpang, memaksimumkan kecekapan operasi dan memupuk kemampanan. Mereka juga akan menawarkan sokongan kritikal semasa kajian semula Akta Dasar Alam Sekitar Negara (NEPA), dan memastikan reka bentuk senibina itu konsisten dengan matlamat Pihak Berkuasa Pelabuhan New York dan New Jersey untuk projek yang dicadangkan.

Sumber: Archdaily

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 64