Seperti yang dilaporkan dalam dezeen.com, Pereka Sandra G Matthews dan Michael R Henderson telah mencipta konsep untuk pusat peranginan sfera setinggi 224 meter yang akan merangkumi pengalaman seperti di bulan, yang mana mereka mengharapkan projek ini dapat direalisasikan di empat lokasi di seluruh dunia.

Diberi nama Moon, resort itu akan terdiri daripada struktur keluli sfera yang merangkumi sebuah hotel dan tarikan permukaan bulan yang dibina di atas dua podium bulat tiga tingkat.

“Tiada apa-apa yang serupa dengan Bulan di mana-mana di planet Bumi,” kata Henderson.

“Ia akan menjadi destinasi resort bersepadu sepenuhnya, kontemporari, mewah yang merangkumi tarikan unik yang membolehkan tetamu berjalan di permukaan bulan sambil meneroka koloni bulan yang tulen – pelancongan angkasa lepas untuk semua!”

Dibina di atas podium, struktur setinggi 224 meter itu akan ditutup dalam “sfera terbesar di dunia” dan pandangan luarannya kelihatan seperti bulan.

Bentuk sfera ini akan dibina daripada rangka keluli yang serupa dengan rangka keluli yang dipopularkan oleh arkitek AS Richard Buckminster Fuller. Ia akan diliputi dalam komposit gentian karbon dan panel solar digunakan untuk menjalankan resort.

Di dalam sfera itu, terdapat sebuah hotel setinggi 20 tingkat akan dilengkapkan lagi dengan pengalaman seperti di bulan. Ia akan meniru permukaan bulan dan menggabungkan “koloni lunar”.

“Ia akan mempunyai 10 ekar permukaan bulan beralun asli yang menggabungkan koloni bulan yang berfungsi dengan sangat terperinci,” jelas Henderson.

Kawasan itu juga akan digunakan sebagai tempat pengunjung boleh lawati dan sebagai tempat latihan angkasawan,” sambungnya. “Koloni itu akan menampilkan beberapa syarikat global dan agensi angkasa yang mempamerkan teknologi mereka. Ia juga akan menggabungkan komponen kampus universiti.”

Henderson dan Matthews menubuhkan organisasi Moon World Resorts untuk melesenkan konsep Moon, dengan tujuan membina satu resort di Amerika Utara, Eropah, Timur Tengah dan Asia. Dijangkakan resort pertama yang akan dibina adalah di Dubai.

Anggaran bagi setiap resort akan menelan belanja sebanyak USD5 bilion dan bakal menarik 10 juta pengunjung setiap tahun.

Menurut Henderson, projek itu bukan sekadar fantasi, Moon akan dibina sepenuhnya logik dari perspektif persekitaran terbina dan rancangan perniagaannya sangat menarik.

“Kami akan menguasai lesen perbadanan utama tunggal atau melesenkan beberapa syarikat secara serantau keupayaan untuk membangunkan Moon di empat lokasi global.

Ia mempunyai persamaan dengan tempat muzik sfera yang akan dibina di London dan Las Vegas oleh Populous untuk MSG Group. Projek di London telah diberikan kebenaran merancang baru-baru ini, sementara sfera Las Vegas sedang dalam pembinaan.

Sumber: dezeen

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar
September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Tentang Kami

Menulis blog, melukis, melakar, merekabentuk, fotografi senibina.

Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

  • Ahad—Khamis
  • 9:00 PG – 5:00 PTG
  • 0
  • 61