Disusun dan diolah oleh: Azizi MY

IMEJ: DEZEEN

Arab Saudi mengumumkan bahawa mereka telah memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Asian Winter Games atau Sukan Musim Sejuk Asia 2029 di pusat peranginan Trojena sebagai sebahagian daripada pembangunan Neom.

Direka oleh Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA dan Bureau Proberts, Sukan Musim Sejuk Asia 2029 akan dihoskan di pusat peranginan ski dan aktiviti luar di atas tapak seluas 60 kilometer persegi yang dijangka siap pada tahun 2026 sebagai sebahagian daripada projek Neom iaitu projek tenaga boleh diperbaharui yang sedang dibangunkan di Arab Saudi.

“Trojena akan mempunyai infrastruktur yang sesuai untuk mewujudkan suasana musim sejuk di tengah-tengah padang pasir, untuk menjadikan Sukan Musim Sejuk ini sebagai acara global yang belum pernah berlaku sebelum ini,” jelas ketua eksekutif Neom, Nadhmi al-Nasr.

IMEJ: DEZEEN

Pusat peranginan itu akan “menawarkan ski luar sepanjang tahun” sedang dibina sekitar 50 kilometer dari pantai Teluk Aqaba di kawasan pergunungan yang mempunyai ketinggian antara 1,500 meter hingga 2,600 meter. ia juga akan menjadi lokasi pertama di negara itu di mana aktiviti ski luar dapat dilakukan.

Pembangunan itu sedang direka oleh sekumpulan arkitek dari seluruh dunia termasuk arkitek dari UK, Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA dan arkitek Australia, Bureau Proberts.

IMEJ: DEZEEN

Pelan induk atau masterplan projek itu disediakan oleh LAVA yang juga merekabentuk projek “futuristic folded-vertical village” iaitu salah satu projek oleh Neom.

IMEJ: DEZEEN

Sepanjang perkampungan itu, terdapat juga tasik buatan manusia yang direka oleh Bureau Proberts. Manakala Zaha Hadid Architects menyediakan rekabentuk yang lain pula. Aedas pula ditugaskan merekabentuk perkampungan ski itu sendiri dan UNStudio pula menyediakan siri vila cerun ski.

( “futuristic folded-vertical village” ) IMEJ: DEZEEN

Secara keseluruhannya, pembangunan itu akan mengandungi lebih daripada 3,600 bilik hotel dan 2,200 rumah.

Projek resort ini merupakan salah satu daripada 10 wilayah yang dibangunakan oleh Neom Arab Saudi. Ia akan bersambung dengan Bandar Mega The Line yang sedang dibina.

Sumber: dezeen

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 18
  • 18
  • 623,798