Mereka yang melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi telah menerima tablet percuma di bawah PerantiSiswa, sebuah program yang bertujuan membantu pelajar B40 mendapatkan peranti itu untuk membantu pengajian mereka.

IMEJ – MSN NEWS

Menjual PerantiSiswa

Walau bagaimanapun, terdapat laporan bahawa beberapa penerima PerantiSiswa tidak memerlukan tablet Samsung Galaxy Tab A8 percuma dan telah cuba menjualnya dalam talian di bawah harga pasaran.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Annuar Musa mengesahkan bahawa beberapa kes ini adalah benar dan memberi amaran bahawa tindakan akan diambil terhadap mereka yang terlibat.

Antara tindakan yang sedang diterokai termasuk memaparkan nama mereka di portal PerantiSiswa dan memaklumkan universiti mereka.

Beberapa tablet Telah Disekat

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) menyatakan terdapat 14 kes berkaitan dan beberapa tablet telah disekat daripada digunakan.

Annuar menjelaskan bahawa tablet di bawah PerantiSiswa telah dimuatkan dengan ciri untuk menjejaki penerima, sama ada mereka berada di universiti atau di lokasi lain.

Aplikasi yang sama akan membantu kementerian mengesan sama ada tablet tersebut telah dijual.

Apabila disoal tentang “sistem penjejakan,” dia menjelaskan bahawa ia hanyalah ciri keselamatan sekiranya peranti itu hilang atau tercicir dan ia merupakan tawaran standard pada kebanyakan peranti hari ini.

Beliau menambah bahawa penggunaan ciri itu terpulang kepada individu dan tidak ada niat untuk ‘mengintip’ penerima.

IMEJ – MSN NEWS

Annuar berharap penerima PerantiSiswa menghentikan penjualan tablet tersebut sekiranya tidak ada kegunaannya.

Beliau juga berkata mereka yang cuba menjual tablet itu mungkin melanggar ikrar “akujanji” yang mereka tandatangani apabila mereka menerima tablet itu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa berkata, beliau amat kecewa dengan penjualan tablet itu kerana ia bukan bermaksud untuk dijual.

Pemberian Akan Dipercepatkan

Walaupun terdapat sedikit halangan, Annuar memberi jaminan kepada semua orang bahawa pengedaran tablet kepada pelajar B40 dipercepatkan.

Dia menjelaskan bahawa dia mempunyai KPI peribadinya sendiri untuk memastikan tablet yang diluluskan sampai kepada pelajar menjelang akhir November. Beliau tidak mahu program PerantiSiswa berlarutan seperti program lain yang boleh mengambil masa lebih dua tahun untuk disiapkan.

Dasar Beli Balik

Sementara itu, Free Malaysia Today melaporkan bahawa K-KOMM sedang mengkaji kemungkinan melaksanakan dasar beli balik bagi penerima untuk menjual semula tablet itu kepada kerajaan jika mereka tidak lagi memerlukan gajet itu.

Annuar berkata mempunyai polisi beli balik adalah lebih baik daripada meminta pelajar menjual tablet pada harga yang lebih rendah.

Himpunan tablet PerantiSiswa termasuk papan kekunci, penutup, dan stylus, mempunyai anggaran nilai pasaran antara RM1,700 hingga RM1,800.

Annuar percaya tablet PerantiSiswa dijual di bawah harga pasaran untuk memastikan jualan cepat.

Ketika K-KOMM mengambil langkah untuk membendung penjualan tablet tersebut, orang ramai dinasihatkan supaya tidak membeli tablet PerantiSiswa kerana ia tidak pernah dimaksudkan untuk dijual.

Sumber: MSN News

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 1
  • 14
  • 14
  • 623,794