Dipetik daripada NST, syarikat Ni Hsin Group Bhd (NHG) akan melancarkan fasa pertama motosikal elektrik TAILG EBIXON bulan ini, dengan sasaran pengeluaran 15,000 unit setahun.

RM5 juta telah diperuntukkan oleh syarikat itu untuk pelaburan dalam motorsikal EV dan merancang untuk mengarahkan usaha jualannya ke beberapa agensi seperti agensi kerajaan, GLC, institusi pengajian tinggi, syarikat pengurusan armada, penyedia penghantaran jarak jauh dan pengguna akhir.

Kira-kira 500 unit e-bike akan dihasilkan semasa prapelancaran dan 2,500 unit mulai 2023 dan seterusnya, mencatatkan kira-kira dua peratus daripada 600,000 pendaftaran motosikal negara setiap tahun, kata Pengarah Urusan Khoo Chee Kong.

IMEJ VIA MSN

Syarikat itu melihat prospek NHG dalam perniagaan kenderaan tenaga (EV) sebagai sangat menarik.

Syarikat itu memaklumkan bahawa mereka telah menemui pengilang yang hebat dari China iaitu Dongguan Tailing Motor Vehicle Co Ltd (TAILG) yang khusus dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D), pembuatan, jualan dan perkhidmatan kenderaan elektrik tenaga baharu .

Syarikat dari China itu dikatakan berpengalaman dalam menghasilkan produk kenderaan motorsikal elektrik.

TAILG EBIXON EV Bike telah dikonsepkan oleh Ni Hsin EV Tech Sdn Bhd (NHEV) untuk industri penghantaran, khususnya, makanan dan minuman (F&B), sejak tahun 2021.

NHG di bahagian F&B juga telah membangunkan Mesin Kopi Mudah Alih BLACKBIXON untuk dikendalikan pada motorsikal elektrik.

Beliau berkata “Membancuh kopi daripada mesin kopi memerlukan kuasa elektrik.

Menurutnya, idea untuk menggunakan motorsikal EV telah dicetuskan, dan model yang berfungsi telah berjaya dibangunkan melalui satu siri percubaan dan eksperimen iaitu BLACKBIXON Coffee Bike. Syarikat itu juga menegaskan akan mengembangkan konsep perniagaan kafe@anywhere.

Dalam kenyataannya juga, selain mempunyai lebih banyak BLACKBIXON Coffee Bike, syarikat itu juga menawarkan program usahawan kepada B40 dengan pakej pembiayaan dengan kerjasama pelbagai institusi seperti koperasi dan agensi kerajaan.

Dalam pada itu, Khoo berkata trend EV semakin pantas, tetapi tidak banyak di Malaysia.

“Kami mungkin tidak mempunyai rekod prestasi sebagai pengeluar motosikal EV, tetapi kami mempunyai perkongsian hebat dengan TAILG, yang pakar dalam teknologi EV dan mempunyai rekod prestasi yang terbukti.” Katanya sambil mengharapkan lonjakan ketara dalam permintaan untuk motosikal EV di Malaysia dan rantau ASEAN.

“Ciri unik motosikal EV kami ialah sistem bateri dwi-tukar, yang meningkatkan julat, fleksibiliti pengecasan dan kemudahan. Akhir sekali, motorsikal EV kami berharga berpatutan dan mampu milik kepada pelanggan sasaran kami,” kata Khoo.

Sumber: MSN

* Jika terdapat pembetulan/pindaan/tambahan terhadap artikel ini, sila maklumkan kepada kami

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 37
  • 29
  • 623,817