IMEJ VIA ARCHDAILY

Skidmore, Owings & Merrill dan Selldorf Architects telah dilantik oleh Muzium Hirshhorn dan untuk bersama-sama membangunkan Muzium Hirshhorn dan Sculpture Garden Smithsonian untuk ruang dalaman dan plaza Muzium Hirshhorn.

Selepas 50 tahun, ini merupakan pengubahsuaian pertama untuk menaik taraf galeri dan ruang awamnya agar memenuhi keperluan kontemporari sebuah muzium seni moden awam. Ia juga sebagai tindak balas terhadap peningkatan kehadiran pengunjung dalam tempoh lima tahun yang lalu.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Menurut satu kenyataan bersama Chris Cooper, FAIA, adalah penting untuk memastikan bangunan itu dapat menampung program besar, menerima pengunjung yang ramai serta lebih mampan.

Sebahagian daripada Smithsonian, Muzium Hirshhorn dan Sculpture Garden ialah muzium seni moden dan kontemporari negara AS. Terletak di National Mall di Washington, D.C, muzium ini menyimpan salah satu koleksi seni Amerika dan Eropah selepas perang yang paling penting di dunia. Selain memodenkan dan mengembangkan ruang pameran, projek pengubahsuaian juga bertujuan untuk menangani infrastruktur penuaan muzium, termasuk ruang penyimpanan seni halus, pengangkutan menegak, dan pengurusan air hujan.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Projek itu, yang menggantikan bumbung muzium dan panel pre-cast untuk meningkatkan prestasi terma, dijangka siap menjelang akhir tahun ini. Pengubahsuaian diteruskan dengan reka bentuk semula Taman Sculpture, diketuai oleh artis-arkitek Hiroshi Sugimoto. Fasa ini akan bermula pada musim bunga 2023.

Rekabentuk semula Sculpture Garden akan meningkatkan keterlihatan Hirshhorn. Ia juga akan memperkenalkan tiga pameran berbeza untuk arca moden iaitu berasaskan masa, seni persembahan dan arca berskala besar. Pelan Sugimoto juga membuka semula laluan bawah tanah yang direka oleh Bunshaft untuk menyambung semula National Mall melalui Sculpture Garden dengan Muzium dan plaza Hirshhorn.

Awal tahun ini, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) dan Raafat Miller Consulting (RMC) yang berpangkalan di Mesir telah dipilih oleh OSL untuk Projek Hiburan untuk merekabentuk semula pengalaman pelawat di salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia, Piramid bersejarah dan Sphinx of Giza, Mesir.

Selldorf Architects ,yang berpengalaman luas dalam pengubahsuaian muzium, baru-baru ini telah mendedahkan projek pengubahsuaian Sainsbury Wing, sebahagian daripada Galeri Nasional di London, UK.

Sumber: Archdaily

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 29
  • 24
  • 623,809