Ketua Polis Daerah Kajang Zaid Hassan kecewa bagaimana seorang guru besar tidak meminta pengiring keselamatan apabila mengeluarkan RM109,000 bantuan awal persekolahan untuk sekolahnya.

Seorang pencuri dikatakan memecah masuk kereta guru besar dan melarikan wang itu, yang disimpan di tempat duduk penumpang hadapan, manakala dalam masa yang sama, guru besar pergi ke sebuah restoran untuk mendapatkan minuman.

Zaid berkata, polis telah lama menyediakan perkhidmatan pengiring keselamatan kepada lebih 100 sekolah di sekitar Kajang setiap kali mereka perlu mengeluarkan wang tunai daripada bank, lapor Sinar Harian.

“Apabila kami menyoal guru besar, beliau berkata beliau tidak pernah meminta sebarang pengiring polis sepanjang 10 tahun berkhidmat di sekolah itu. Beliau juga berkata ini kali pertama dia mengalami kejadian (rompakan) seperti ini.

“Kami mengesyorkan agar sekolah sentiasa mendapatkan polis untuk mengiringi mereka dari bank ke tempat yang selamat,” katanya dipetik sebagai berkata.

Menurut Zaid, polis kini sedang mengesan pencuri itu dengan memeriksa rakaman kamera litar tertutup (CCTV).

“Pada masa ini, kita meneruskan siasatan dengan meneliti semula rakaman kamera litar tertutup (CCTV) bagi mengenal pasti individu yang keluar masuk bank itu,” katanya.

Pihak Polis juga tidak menolak kecuaian dan penglibatan “orang dalam” dalam kes itu, yang disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

Beliau turut menggesa sesiapa yang mempunyai maklumat supaya menghubungi balai polis berhampiran.

Malam tadi, Zaid dilaporkan berkata siasatan awal mendapati mangsa telah mengeluarkan wang dari sebuah bank di Kampung Baru Semenyih kira-kira jam 10 pagi semalam dan meletakkan wang tunai itu di dalam beg, yang disimpan di tempat duduk penumpang hadapan.

Apabila mangsa kembali ke keretanya, dia melihat cermin hadapan penumpang belakang pecah dan beg berisi wang tunai hilang.

Guru besar berasal dari sebuah sekolah rendah di Semenyih.

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 28
  • 14
  • 626,083