Pengarah artistik Islamic Arts Biennale, Sumayya Vally memberitahu, acara Islamic Arts Biennale yang diadakan di Arab Saudi adalah untuk membina pemahaman tentang seni Islam dan dunia Islam.

Beliau menyifatkan acara itu sebagai detik bersejarah kerana biennale pertama kali didedikasikan untuk seni Islam.

“Ini adalah biennale Islam – detik bersejarah, bukan sahaja untuk Arab Saudi, tetapi untuk seluruh dunia Islam, dan untuk semua bahagian dunia yang disentuh Islam,” kata Vally kepada Dezeen.

“Ini adalah peluang untuk mengemukakan perspektif yang berbeza”

“Sejak sekian lama, kami telah menunggu seketika untuk mewakili diri kami dari perspektif kami, dari suara kami,” sambungnya.

Sumber Imej

“Untuk memahami Biennale Kesenian Islam sebagai platform untuk memberi sumbangan kepada wacana dan kanun seni Islam adalah sangat peribadi dan penting bagi saya. Adalah penting untuk kita mengakui bahawa kepercayaan Islam, amalan Islam dan tradisi Islam boleh dan harus membuat sumbangan kreatif kepada dunia.”

Biennale berlangsung di Terminal Haji Barat di lapangan terbang Jeddah, Arab Saudi.

Vally berkata dia berharap biennale itu akan bertindak sebagai acara untuk menilai semula seni Islam, tetapi juga untuk membuka wacana tentang Arab Saudi dan dunia Islam yang lebih luas.

“Di mana-mana sahaja seseorang itu bekerja adalah satu rundingan,” katanya.

“Ini adalah peluang untuk memunculkan perspektif yang berbeza; untuk platform ini menjadi tempat untuk kritikal dan untuk mengembangkan, mendalami, mengalihkan, menuntut semula dan membayangkan definisi seni Islam yang kita warisi dari Barat,” sambungnya.

“Saya percaya bahawa platform seperti ini memainkan peranan dalam memahami warisan budaya dan seni yang mendalam di sekeliling kita; dan dalam memupuk dan mempromosikan persefahaman antara masyarakat.”

“Terdapat tenaga transformasi yang luar biasa”

Walaupun Arab Saudi telah dikritik di peringkat antarabangsa, Vally percaya, perubahan pesat yang sedang berlaku di negara itu dan terdapat tumpuan yang semakin meningkat pada seni, budaya dan senibina.

“Terdapat tenaga transformasi yang luar biasa dan anjakan graviti paksi untuk dunia yang sedang berlaku semasa kita melihat untuk membentuk masa depan dari perspektif yang berbeza – bahagian dunia ini adalah sebahagian daripada anjakan itu,” kata Vally.

“Di sini terdapat penduduk yang dahagakan perhatian terhadap wacana mereka mengenai seni dan budaya. Untuk dapat merasakan tenaga itu sangat berkuasa.”

Terletak di dalam Terminal Haji Barat, Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz, yang direka oleh Arkitek AS Skidmore Owings & Merrill pada awal tahun 1980-an, scenografi biennale telah direka oleh Studio Arkitek Belanda, OMA.

Dalam “landskap seperti padang pasir” luar dan ruang galeri dalaman yang lebih tradisional yang dicipta untuk biennale, Vally telah memilih dan menugaskan pemasangan untuk mengembangkan pemahaman orang ramai pelawat tentang seni Islam.

“Takrifan seni Islam yang sedia ada selalunya tertumpu kepada gaya, tradisi, geografi, corak dan geometri,” katanya.

“Cita-cita biennale adalah untuk membina dan mencabar kriteria ini, mengembangkan kanun seni Islam yang sedia ada, dan mempersoalkan amalan naratif, museologi dan seni pada masa ini,” sambungnya.

“Karya seni Islam mungkin mempunyai persamaan permukaan, tetapi apa yang benar-benar menyatukan mereka adalah wujud dalam cara ia dibuat, digunakan, dan difahami.”

Biennale “berpotensi untuk mengalih dan membentuk wacana”

Sumber Imej

Biennale yang diadakan ini akan mengandungi gabungan karya bersejarah termasuk pintu pertama Kaabah dan karya kontemporari.

Pemasangan yang ditauliahkan oleh Vally oleh ramai artis dan arkitek yang mana hampir separuh daripadanya berasal dari Timur Tengah, termasuk arkitek Pakistan Yasmeen Lari, Studio Bound yang berpangkalan di Jeddah dan Civil Architecture yang berpangkalan di Kuwait.

Setiap pereka ditugaskan untuk mentafsir cita-cita masyarakat, berkumpul dan membuat rumah.

Vally menjelaskan, ia satu tanggungjawab yang sangat besar baginya yang diberi peluang dengan latar belakangnya sebagai muslim dan menerapkannya dalam amalan kerjayanya.

“Islamic Arts Biennale menggunakan tema-tema ini, mempersembahkan pengalaman yang menyelubungi ekspresi dan bentuk kepunyaan ini yang mencerminkan peranan ritual dalam mewujudkan hubungan dan membina kepunyaan,” tambahnya.

Sumber Imej

Beliau berharap mereka yang melawat acara biennale itu akan mendapat pemahaman yang lebih mendalam tentang dunia Islam.

“Sebagai pengarah artistik, saya berbesar hati kerana definisi seni Islam ini yang merujuk kepada akar umbi dalam pengalaman, deria, atmosfera, telah dimanifestasikan dalam biennale ini.”

“Saya berharap definisi ini dapat melahirkan dunia yang akan terus menjelma identiti yang reflektif, dan generatif dengan falsafah dan pengalaman Islam yang bergema dengan dunia yang begitu ramai di antara kita telah dibesarkan dan didiami,” sambungnya.

Islamic Arts Biennale berlangsung di Jeddah dari 23 Januari hingga 23 April 2023.

Sumber imej

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 28
  • 14
  • 626,083