Pendidikan tinggi merupakan aspek penting dalam mempersiapkan mahasiswa untuk memasuki dunia kerja yang kompetitif. Untuk membantu meningkatkan kebolehpasaran mahasiswa, institut pengajian tinggi awam (IPTA) dan institut pengajian tinggi swasta (IPTS) kini memfokuskan usaha kepada peningkatan kualiti pendidikan.

Dipetik Sinar Bestari, baru-baru ini, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PTTI Group Sdn Bhd untuk melaksanakan program-program pendidikan yang bertujuan membina rangkaian profesional dalam bidang pendidikan, keusahawanan, dan penyelidikan.

Profesor Datuk Dr Norazah Mohd Nordin, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Jaringan Industri dan Masyarakat UKM, menyatakan bahawa kerjasama ini akan memberikan impak besar kepada kedua belah pihak. Kerjasama ini melibatkan penawaran latihan industri kepada pelajar prasiswazah Fakulti Pendidikan di PTTI, dengan pelajar diberi bimbingan dalam merancang dan melaksanakan pemasaran, jerayawara, tugasan pentadbiran, dan bengkel-bengkel bersemuka dan dalam talian.

Selain itu, kerjasama ini juga melibatkan penganjuran ceramah keusahawanan berkaitan dengan bidang pendidikan, serta penghantaran tenaga pengajar PTTI untuk melanjutkan pengajian di peringkat pascasiswazah di UKM. Majlis penandatanganan memorandum ini telah diadakan di Hotel Bangi Resort, Selangor, pada Rabu lalu, dengan Norazah mewakili UKM dan Siti Farhana Abu Osman, Ketua Pegawai Eksekutif PTTI Group Sdn Bhd, turut hadir.

Siti Farhana menyatakan bahawa kerjasama antara UKM dan PTTI akan menjadi batu loncatan dalam memartabatkan pendidikan negara. PTTI berasa bangga dan berbesar hati dapat menjalin kerjasama ini, kerana ia memberi peluang untuk meningkatkan kualiti pendidikan negara. MoU ini juga membuka pintu kepada peluang kerjasama antara IPTS dan IPTA dalam usaha meningkatkan bidang pendidikan negara serta membantu meningkatkan kebolehpasaran graduan.

Selain itu, Siti Farhana juga menyambut baik kerjasama dengan badan atau organisasi pendidikan negara lain. Ini menunjukkan komitmen PTTI untuk terlibat dalam usaha menyumbang kepada pembangunan pendidikan dan kebolehpasaran graduan di Malaysia.

Kerjasama antara UKM dan PTTI Group Sdn Bhd ini merupakan contoh yang baik bagi institusi pendidikan lain untuk menjalin kerjasama serupa dengan pihak industri dan organisasi terkait. Dengan mempertingkatkan pendidikan dan memperkukuhkan hubungan antara dunia pendidikan dan industri, negara dapat menghasilkan graduan yang berkualiti dan bersedia menghadapi cabaran di dunia pekerjaan.

Sumber imej: Sinar Bestari

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

July 2023
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah / pelukis pelan di Kelantan seperti pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Kota Bharu, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 0
  • 14
  • 14
  • 623,794