Rekabentuk Rumah Banglo 1 Tingkat / Tumpat – 92PAK HOUSE / ZIZI + EUDA STUDIO

Projek rekabentuk rumah 92PAK merupakan rekabentuk rumah banglo 1 tingkat yang terletak di daerah Pengkalan Kubor, Tumpat, Kelantan. Lokasinya dekat dengan jalan Pengkalan Kubor. Nama 92PAK atau “Sembilan Dua Pak’ diambil dari nombor rumah itu sendiri iaitu 924. PAK bermaksud empat (4) dengan dialek tempatan.

Rekabentuk rumah ini mempunyai keluasan sebanyak 1640 kaki persegi (kps) atau sekitar 152 meter persegi (mps) yang dibina di atas tanah seluas 5112 kps atau 475 mps.

IMEJ – DZ CREATION STUDIO

Ruang

Rekabentuk rumah banglo ini mempunyai 3 bilik tidur dan 3 bilik air. Selain itu, rumah ini juga mempunyai 1 ruang tamu, ruang makan, ruang keluarga, dapur dan setor.

Ruang dapur berada selari dengan tempat letak kereta. Manakala bilik tidur utama berada di depan sebaris dengan ruang tamu. Bilik tidur 2 dan 3 pula berada di belakang.

IMEJ – DZ CREATION STUDIO

Bukaan

Dari segi bukaan, rekabentuk rumah ini menggunakan bukaan jenis labuh di ruang tamu dan bilik tidur utama. Ini kerana, untuk memberikan ruang kelihatan lebih luas dan terbuka. Di ruangan yang lain pula menggunakan bukaan tingkap dengan saiz standard.

IMEJ – DZ CREATION STUDIO

Sebelum memasuki ruang tamu, perlu melalui ruang anjung yang juga bertindak sebagai ruang menyambut tetamu. Ada dua akses iaitu pintu utama dan pintu gelangsar. Selepas ruang tamu ialah ruang makan. Kedudukan ruang makan ialah berada di tengah-tengah, selari dengan ruang keluarga. Dari ruang makan pula, boleh terus ke ruangan dapur tanpa melalui ruang keluarga dan bilik-bilik tidur yang lain.

IMEJ – DZ CREATION STUDIO
VIDEO – YT

Ketinggian

Ketinggian lantai yang dicadangkan ialah 2 kaki atau 600mm dari aras tanah.

  • 92PAK HOUSE
  • Jurureka: ZIZI + EUDA STUDIO / DZ CREATION
  • Keluasan: 1640 kps
  • Tahun: 2016
  • Imej render: ZIZI + EUDA STUDIO / DZ CREATION STUDIO
  • Lokasi cadangan: Pengkalan Kubor
  • Daerah: Tumpat
  • Negeri: Kelantan

* Rekabentuk rumah ini disediakan oleh ZIZI+EUDA STUDIO / DZ CREATION. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami melalui pautan di sini

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *