ISS Dilengkapi Dengan Tandas Baru Bernilai USD23 Juta

Tandas bagi Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) yang baru menelan belanja USD 23 juta kepada pembayar cukai Amerika Syarikat. Bagaimanapun, berita baiknya ialah mereka akan menjadikan hidup yang lebih selesa kepada angkasawan di ISS, dan juga dapat melakukan kerja-kerja kitar semula sisa-sisa buangan dengan lebih baik.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4256-1024x682.jpg
Imej via theguardian.com / Photograph: AP

Dengan nama Universal Waste Management System (UWMS), tandas baru yang dibangunkan oleh Badan Angkasa Amerika Syarikat (NASA) itu jauh lebih kompak daripada kemudahan stesen angkasa sedia ada.

Bersama-sama dengan pengurangan saiz 65 peratus dan potongan 40 peratus dalam berat badan, ia juga dilengkapi dengan tempat letak kaki dan pemegang yang membantu menghalang anak kapal daripada terapung jauh ketika kemungkinan terjadinya detik-detik kritikal. Rekabentuk terbaru itu dilengkapi dengan tempat duduk juga adalah mesra angkasawan wanita. NASA juga memberi jaminan bahawa peralatan terbaru itu akan menjadi lebih mudah dan cepat untuk pembersihan dan penyelenggaraan.

Untuk lebih perinciannya, anak kapal akan membuang air kecil ke saluran yang disambungkan ke hos yang disediakan dan menggunakan tempat duduk yang baru untuk membuang air besar. Sisa itu kemudian akan disedut oleh dwi-kipas pemisah titanium. Sebagai ciri tambahan kepada sistem pemisah baru itu, yang mana ianya adalah berfungsi secara sepenuhnya aotumatik, tidak perlu dilakukan oleh angkasawan itu sendiri. Ini merupakan inovasi yang seharusnya menyumbang kepada suasana bau yang lebih baik di stesen angkasa.

Air kencing yang terkumpul akan dirawat terlebih dahulu dan dikitar semula ke dalam air secara langsung di stesen. Bahan najis akan disimpan di dalam bekas yang dihantar kembali ke Bumi untuk dinilai, bagaimana pun, kebanyakannya akan terbakar dan hilang ketika memasuki ruang atmosfera. Akhir sekali, tisu tandas, tisu dan sarung tangan akan dibuang dalam beg kalis air.

Sistem baru itu akan diuji selama tiga tahun di samping tandas sedia ada di ISS, sehingga kerja-kerja membuka stesen angkasa bermula pada tahun 2024. Selepas itu, ia dapat dimasukkan ke dalam rekabentuk untuk kapal yang akan melakukan misi ke Marikh atau di stesen masa depan yang terletak di atas bulan.

Diterjemah dan diolah dari: NST Press/MSN.com

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *