Sir David Adjaye Memenangi RIBA Royal Gold Medal 2021

Image Via Dezeen

Royal Institute of British Architects (RIBA) baru sahaja mengumumkan bahawa Sir David Adjaye akan menerima Royal Gold Medal 2021. Salah satu penghormatan tertinggi kepada senibina di dunia, Royal Gold Medal diberikan sebagai pengiktirafan karya seumur hidup, “kepada seseorang atau sekelompok orang yang mempunyai pengaruh penting baik secara langsung atau tidak langsung terhadap kemajuan senibina”.

Imej via Archdaily. Ruby City Contemporary Art Center / Adjaye Associates. Image © Dror Baldinger

Sir David Adjaye, sepanjang 25 tahun, telah mencapai pengiktirafan dan perhatian antarabangsa. Bermula dari rumah persendirian, pameran, dan reka bentuk perabot, bangunan kebudayaan utama dan pelan induk bandar. Pada tahun 2000, beliau membuka Adjaye Associates dengan studio di Accra, London, dan New York. Dalam masa yang sama, beliau juga mengajar di universiti Harvard, Michigan, Pennsylvania, dan Princeton.

National Museum of African American History and Culture By Frank Schulenburg – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87514400

Terkenal dengan Smithsonian National Museum of African American History and Culture, di Washington, DC (2016), Adjaye Associates telah menyelesaikan projek-projek di seluruh dunia. Penglibatan mereka merangkumi Ruby City, sebuah pusat seni di San Antonio, Texas (2019); Alara Concept Store di Lagos (2016); Sugar Hill Mixed-Use Development (perumahan, muzium, kemudahan komuniti, dan pejabat) di Harlem, New York (2015); teh Aishti Foundation, sebuah pusat peruncitan dan kesenian campuran di Beirut, Lebanon (2015); dua perpustakaan kejiranan di Washington, DC (kedua-duanya 2012); Moscow School of Management Skolkovo di Rusia (2010); Museum of Contemporary Art di Denver, Colorado (2007); Nobel Peace Centre di Oslo, Norway (2005); Rivington Place Arts Center di Hackney, London (2007); dan Idea Stores – two community libraries di London (2004, 2005).

Imej Whitechapel Idea Store via dezeen.com

Sangat merendah hati dan menghormati rakan-rakan saya yang mengiktiraf karya yang saya kembangkan bersama pasukan saya dan sumbangannya ke lapangan selama 25 tahun yang lalu. Senibina, bagi saya, selalu mengenai penciptaan keindahan untuk memajukan masyarakat di seluruh dunia secara sama rata dan menyumbang kepada evolusi kraf. Kesan sosial disiplin ini telah dan akan terus menjadi panduan dalam eksperimen yang memaklumkan hasil kerja saya. Ucapan terima kasih dan rasa terima kasih yang tulus kepada semua orang yang menyokong perjalanan untuk sampai ke saat ini.

– Sir David Adjaye

Diiktiraf atas karyanya, Sir David Adjaye “dianugerahkan New Year Honors 2017 untuk perkhidmatan senibina, mengikuti OBE pada tahun 2007”. Dia juga memenangi RIBA Bronze Medal, 1993 untuk projek reka bentuk terbaik di seluruh dunia sebagai pelajar, RIBA International Award, 2008 untuk Museum of Contemporary Art, Denver, dan pada tahun 2013, untuk Francis Gregory Library and William. O Lockridge/Bellevue Library di Washington DC.

Gambar luaran Francis Gregory Library and William. O Lockridge/Bellevue Library By Payton Chung – https://www.flickr.com/photos/paytonc/26350247650/in/photolist-iBTaBU-j6eppP-iuwSDX-i9nFR1-joR8y6-ngLoh2-neHGrz-neHAfh-gVJRtR-GqqXs3-gVNEcK-GwjTAL-gVNwnX-gVNWhx-gVJPTu-G9tUAE, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61196968

Projeknya yang sedang berjalan merangkumi rumah baru untuk The Studio Museum di Harlem, New York dengan kerjasama Cooper Robertson; 130 William, sebuah menara kediaman bertingkat di New York’s Financial District; International Finance Corporation (IFC) di Dakar, Senegal; Princeton University Art Museum di Princeton, New Jersey dengan kerjasama Cooper Robertson; George Street Sydney Plaza di Sydney, Australia; The Abrahamic Family House, di Abu Dhabi; Winter Park Library and Events Center, Florida; UK Holocaust Memorial and Learning Centre, London yang diketuai oleh Adjaye Associates, dengan Arkitek Ron Arad sebagai Memorial Architect, dan Gustafson Porter + Bowman sebagai Architect Landscape; Royal Benin Museum di Bandar Benin, Nigeria; National Cathedral of Ghana di Accra; dan Thabo Mbeki Presidential Library di Johannesburg, Afrika Selatan.

Imej via Archdaily. Photographer Credit : Ed Reeve / Sugar Hill Development / Adjaye Associates. Image © Ed Reeve

Dengan sukacitanya dan penghormatan saya mempengerusikan jawatankuasa ini dan terlibat dalam pemilihan Sir David Adjaye sebagai pemenang Royal Gold Medal 2021. Pada setiap skala, dari rumah persendirian hingga kepada pusat-pusat kesenian, satu deria pertimbangan David Adjaye yang teliti terhadap daya kreatif dan memperkayakan seni bina. Karyanya bersifat lokal dan spesifik serta pada masa yang sama ia global dan inklusif. Mengadunkan sejarah, seni, dan sains, dia menciptakan persekitaran yang menarik yang mengimbangkan tema yang berbeza dan memberi inspirasi kepada kita semua. Saya percaya dengan khidmat praktiknya dan mengajar di sekolah senibina telah memperkayakan kerjanya dengan ketara. Visi seni dan sosial beliau telah mencipta projek awam yang sempurna menunjukkan potensi sivik seni bina – memupuk empati, identiti, dan kebanggaan. Sumbangan David terhadap senibina dan rekabentuk di seluruh dunia sudah sangat mengagumkan, dan saya teruja bahawa kita mempunyai lebih banyak lagi untuk dinantikan.

– Presiden RIBA, Alan Jones

Olahan Petikan daripada RIBA Honors Committee 2021

Melalui karyanya sebagai arkitek, Sir David Adjaye berbicara dengan yakin mengenai budaya, disiplin, politik, dan benua. Kerjanya bersifat global dan lokal, disesuaikan dengan sempurna kerana menggambarkan dan bertindak balas terhadap konteks, komuniti, iklim, dan budaya.

Sesuatu yang dipelajari oleh Adjaye melalui siri awal kediaman yang berkonsep dan sensual yang diterapkan secara berani. Beliau memahami klien dan pengguna serta sering bekerja dengan artis, kerja Adjaye adalah berlawanan dan berkesinambungan, berbeza dan berani, mengatur dan mengimbangi keanggunan dan kejelekan, ringan dan berat, gelap dan cahaya.

Adjaye telah menggabungkan khidmat praktiknya dan pengajaran di sekolah senibina di seluruh dunia. Beliau mendedikasikan untuk berkomunikasi dan mencipta senibina yang bersifat peribadi dan menginspirasikan budaya dan kisah-kisah kehidupan rakyat.

Karya beliau menonjolkan kepercayaan yang kuat terhadap kuasa senibina. Dia membawa politik, seni, dan sains bersama-sama dengan senibina, kerana dia bekerja untuk mewujudkan masa depan yang lebih baik. Smithsonian National Museum of African American History and Culture di Washington DC menyatukan banyak agenda senibina dan budaya serta menyatakan peranan bahawa senibina boleh bermain dalam pluralisme.

Adjaye merupakan seorang yang mempunyai bakat yang unik dan tepat pada masanya dan mengingatkan tentang peranan arkitek yang berwawasan dan berintegrasi.

Diterjemah dan diolah dari: Archdaily

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *