Vincent Callebaut Architectures Membayangkan Taman Jambatan di atas Sungai Seine, di Paris, Perancis

Vincent Callebaut Architectures telah mencipta “The Green Line”, sebuah prototaip taman jambatan pejalan kaki yang dihuni yang “menghasilkan tenaga sendiri dari sumber yang boleh diperbaharui, mengitar semula sisa dan air buangannya sendiri, dan mengoptimumkan keperluannya kepada Teknologi Maklumat dan Komunikasi”. Diilhamkan daripada rangka ikan, cadangan itu menghubungkan Kampung Bercy ke daerah Masséna di Paris, memulihkan sambungan bandar dan menghubungkan arrondissement ke-12 dan ke-13. (Arrondissement merujuk kepada daerah bandar)

Mempromosikan inovasi sosial dan budaya, The Green Line menghasilkan rangkaian bandar yang berfungsi antara dua entiti yang dipisahkan oleh Seine, Parc de Bercy, di tebing kanan, dan Jardins Abbé-Pierre – Grands-Moulins, di tebing kiri. Melalui ruang bersama yang fleksibel dan dapat diubah, Vincent Callebaut Architectures membayangkan struktur yang “menyesuaikan dengan keperluan generasi baru dan penggunaan baru yang terus berubah”.

Didedikasikan untuk “Parisculteurs” atau petani Paris, pemandangan di atas bumgung dan rumah hijau hortikultur1 yang indah di jambatan ini menempatkan kebun sayur dan buah-buahan seluas 3,500 m². Sebenarnya, dalam permakultur, 25 kilogram buah-buahan dan sayur-sayuran / m2 / tahun (87,500 kilogram / tahun) akan ditanam bersama di ruang ini. Dalam usaha untuk memberi kesedaran tentang eko-gastronomi dan penggunaan alternatif, projek ini membangunkan pertanian organik, mendemokrasikan dan ditanam bersama oleh “pelaku pengguna” bandar baru.

Di sudut lainnya, di jambatan ini, Vincent Callebaut menggabungkan ruang kelas dan ruang latihan, pusat penyelidikan, makmal kerja, inkubator, dan restoran organik. Varian hibrid dari tipologi “Bow-String”, strukturnya dikembangkan seperti kerangka ikan 220 m. Struktur utama terdiri dari dua gerbang berganda, sementara struktur sekunder terdiri dari tiga lapis dulang yang digantung dari struktur pertama. Jambatan itu tidak menyeberangi sungai secara tegak lurus, tetapi memiliki jarak 220m untuk lengkungan atas dan 153m untuk lengkungan bawah. Asas-asas jambatan bangunan tidak bergantung kepada dua kord atas dan bawah tetapi dibina selaras dengan tembok batu agar tidak mengubah aliran sungai dan tidak menjadi halangan untuk navigasi sungai.

Memenuhi keperluan generasi baru untuk fleksibiliti dan nomadisme, Garis Hijau juga merupakan contoh teladan ekologi melalui pengurusan udara dan air yang mampan. Sebenarnya, projek ini bertujuan untuk mendirikan taman amfibi seluas 8,500 m², mewujudkan 12,000 m² ruang hijau baru dan laguna fitoremediasi2 yang akan mengembangkan koridor biodiversiti endemik3. Empat tema taman akan dikembangkan, termasuk Taman Ikan, Taman Udara Bersih, dan Taman Penyerap Karbo. Akhirnya, secara aktif mengambil bahagian dalam memerangi kabut asap bandar, struktur ini meningkatkan kualiti udara.

  • Jenis: Persaingan Antarabangsa, Menemukan semula Bandar – C40
  • Pelanggan: Ceetrus
  • Lokasi: Jambatan Jambatan yang dihuni antara arondisemen ke-12 dan ke-13 di Paris, Perancis
  • Kejuruteraan: Bollinger + Grohmann (Struktur); Greenaffair (Hijau + MEP); Sempervirens (Landskap)
  • Rakan kongsi: AMO 88; Making Tomorrow; Sous les Fraises; Onepoint; Moulinot; 8’18 ”; AgroParisTech
  • Program: 3,000 m2 untuk bilik latihan; 2,000 m2 untuk katering; 1,000 m2 untuk perdagangan; 1,000 m2 untuk kerja sama; 2,000 m2 untuk pengeraman perniagaan; 3,500 m² untuk kebun sayur dan buah-buahan di atas bumbung; 8,500 m² untuk taman amfibia di dermaga

  1. Hortikultur – Sains atau seni penanaman bunga, buah-buahan, dan sayur-sayuran (dbpm online)
  2. Fitoremediasi – fitropemulihan / Mengurangkan kepekatan bahan pemcemar dalam tanah, air, udara dengan menggunakan tumbuh-tumbuhan (rujuk di sini)
  3. Endemik – (ekologi) kebiasaan (rujuk di sini pengertian lanjut) / spesis unik yang wujud di sesetengah kawasan (rujuk di sini, perenggan keempat)

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *