Sharing is caring!

Image Via Worldarchitecture.org

MAD telah melancarkan reka bentuk untuk “Stesen Kereta Api di Hutan” yang akan menjadi “taman tanpa sempadan” di bandar Jiaxing, China, stesen dengan pelbagai fungsinya akan mengundang penduduk tempatan dan pelancong untuk tinggal dan menikmati persekitaran semula jadi yang indah.

Projek ini, meliputi kawasan seluas 35.4 hektar dan merangkumi Stesen Kereta Api Jiaxing, plaza ke utara dan selatan, dan pengubahsuaian Taman Rakyat yang berdekatan, sedang dalam pembinaan sejak akhir 2019, ia dijangka siap pada 1 Julai 2021.

Diketuai oleh pengasas MAD, Ma Yansong, reka bentuk itu mendapat inspirasi dari konteks bersejarah dan budaya Jiaxing dan cadangan MAD merangkumi pembangunan semula 1:1 bangunan stesen bersejarah yang berasal daripada kajian arkib, di samping itu, membuat stesen kereta api bawah tanah yang baru.

Image Via Worldarchitecture.org

Stesyen keretapi terletak di pusat Jiaxing, sebuah bandar yang saling berkaitan di tenggara China yang berdekatan dengan Shanghai, Hangzhou, dan Suzhou.

Sebagai bandar bagi beberapa industri utama, Jiaxing juga disebut sebagai “rumah sutera” dan “tanah susu dan madu.” Pada tahun 1921, Kongres Parti Pertama Parti Komunis China diadakan di Jiaxing, yang menyebabkan penubuhan Parti tersebut.

Image Via Worldarchitecture.org

“Sebelum pengubahsuaian, stesyen yang ada telah mencapai kapasiti yang maksimum. Selain itu, gangguan sistem pengangkutan di sekitarnya dan kekurangan infrastruktur sokongan telah menyebabkan penurunan di sekitar daerah stesyen,” kata MAD.

Image Via Worldarchitecture.org

Draft reka bentuk yang baru oleh MAD akan lebih cerah, cekap, dan berskala manusia, dengan limpahan cahaya semula jadi untuk mewujudkan persekitaran yang mesra dan selesa.

Fungsi utama pengangkutan dan komersil diletakkan di tingkat bawah tanah ialah bagi membolehkan aras lantai atau aras permukaan dikembalikan kepada alam semula jadi. Sebagai ruang bersama antara penduduk tempatan dan pelancong Jiaxing, pusat bandar hijau baru ini akan berubah menjadi “stesyen kereta api di hutan.”

Image Via Worldarchitecture.org

Menurut Ma Yansong, stesyen kereta api di China bersaing antara satu sama lain untuk menjadi lebih besar. Bangunan tinggi seperti istana, dikelilingi dengan jalan utama yang besar, jejambat dan plaza juga sering menjadi kosong.

“Daripada mengejar seni bina monumental yang hebat ini, adakah mungkin stesen kereta api bandar dapat mewujudkan persekitarannya yang indah, dengan skala yang selesa, dan gabungan fungsi pengangkutan dan bandar yang efisien dan berperikemanusiaan?”

“Adakah mungkin stesen kereta api lebih dari sekadar tempat persinggahan bagi pelancong, tetapi ruang awam di bandar yang dapat dinikmati masyarakat?,” tambah Yansong.

Image Via Worldarchitecture.org

MAD akan mencipta sebuah bandar oasis seluas 35.4 hektar

Cadangan MAD meletakkan persimpangan pengangkutan yang sibuk di bawah tanah adalah untuk membebaskan tingkat aras bawah daripada gangguan infrastuktur, dengan itu membolehkan Taman Rakyat itu menyerlah ke seluruh bandar dan membentuk bandar oasis.

Pertimbangan yang teliti terhadap landskap dan pengumpulan telah membentuk paksi dengan pembinaan semula bangunan stesen yang sebagai terasnya. Di hadapan stesen, sekumpulan besar pohon berbentuk kanopi telah ditanam, menciptakan keselesaan dan mewujudkan suasana semula jadi kepada plaza tersebut.

Image Via Worldarchitecture.org

Seperti yang dikatakan oleh studio itu: “setelah selesai, draft rekabentuk ini akan menjadi” taman tanpa sempadan “di mana penduduk tempatan dan pengunjung dapat menetap dan menikmati keindahan persekitaran semula jadi yang”.

“Berbeza dengan infrastruktur yang sibuk di bawahnya, taman ini akan menjadi tempat yang selesa dan tenang, membawa pusat bandar itu kembali kepada penduduk.”

Stesen Kereta Api Jiaxing yang asal telah dibina pada tahun 1907, dan dibuka pada tahun 1909 sebagai persimpangan yang penting untuk Laluan Keretapi Shanghai-Hangzhou. Pada tahun 1921, stesen kereta api menerima perwakilan untuk Kongres Parti Pertama CPC, tetapi kemudian ianya dihancurkan ketika perang pada tahun 1937.

Image Via Worldarchitecture.org

Untuk membuat pembinaan semula bangunan stesen lama 1:1, MAD telah bekerjasama dengan para sarjana, perunding dan pakar dalam senibina warisan untuk medapatkan data yang mungkin boleh membantu pembinaan projek ini.

Hubungan dan skala antara kanopi, jambatan, platform, dan bangunan dikira, memungkinkan untuk pembinaan semula stesen bersejarah dan ciri-cirinya dengan lebih tepat.

Setelah siap, bangunan stesen lama akan menjadi Muzium Sejarah Keretapi Jiaxing.

Image Via Worldarchitecture.org

Melihat ke selatan di sepanjang paksi pusat itu, bangunan stesen yang dibina semula dan bumbung logam “terapung” di stesen baru akan digabungkan dengan pokok-pokok hutan.

Tempat persinggahan stesen, platform, dan ruang menunggu tersembunyi di bawah tanah, sementara ketinggian satu tingkat bangunan di atas permukaan tanah masih tetap menunjukkan penghormatan kepada bangunan stesyen yang lama.

Image Via Worldarchitecture.org

Di tingkat bawah tanah, pengunjung akan menikmati banyak cahaya semula jadi yang melimpah ke ruang menunggu di bawah tanah melalui cahaya semulajadi dan dinding kaca di tingkat bawah bagi mewujudkan ruang bawah tanah yang terbuka dan terang.

Image Via Worldarchitecture.org

Suasana bahagian dalam adalah berpandukan kepada skala manusia, dengan tujuan untuk mewujudkan pengalaman yang menyenangkan dan selesa untuk para pengunjung.

Ketika orang bergerak dari ruang menunggu ke suatu ruang melalui terowong bawah tanah futuristik, mereka akan melihat bangunan stesen lama yang dibina semula. Di sini, momen itu tercipta di mana yang lama bertemu dengan yang baru, dan perbezaan yang jelas ditunjukkan antara masa lalu dan masa depan.

Di bumbung pada stesyen yang baru, panel fotovoltaik solar akan dipasang untuk meningkatkan kelestarian projek.

Image Via Worldarchitecture.org

Zon komersial direka di bawah “Hutan”

Draft oleh MAD juga meletakkan fungsi komersial stesen di bawah tanah, menghubungkan stesyen kereta api dengan hab pengangkutan bandar. Di samping itu, halaman yang tenggelam akan menghubungkan ruang komersial bawah tanah dengan taman di atas.

Di sebelah selatan stesyen, kawasan komersial yang baru di atas tanah kan dibuat, ditutupi oleh rumput awam yang indah yang dapat mengadakan pelbagai acara, festival, konsert, atau jualan.

Image Via Worldarchitecture.org

Di bawah bandar oasis, pengunjung akan disambut dengan pelbagai fungsi dan perkhidmatan yang berhubung antara satu sama lain. Sebagai contoh, pengunjung di tingkat jalanraya boleh masuk dan keluar dari hab pengangkutan dengan lebih efisien, sementara yang lain berjalan di taman, mengunjungi muzium kereta api, atau menjelajahi kawasan komersial sebelum memulakan perjalanan kereta api mereka.

Pilihan pengangkutan akan dihubungkan melalui sistem bawah tanah, yang dihubungkan terus ke jalan perbandaran. Terminal bas, trem, metro, tempat letak kereta, dan tempat teksi saling berhubung dengan draft rekabentuk yang dicadangkan, mewujudkan portfolio pengangkutan yang efisien yang diakses dari stesen kereta api, dan memenuhi permintaan untuk kemudahan pengangkutan yang dibuat di zon komersial baru.

Image Via Worldarchitecture.org

Melalui perancangan pengangkutan yang teliti dan penggunaan ruang secara menegak, MAD cuba memenuhi permintaan penumpang sedia ada untuk stesyen, sementara itu juga memungkinkan untuk pembangunan dan perluasan yang lebih efisien.

Draft cadangan ini yang menghubungkan persekitarannya juga akan meningkatkan aktiviti masyarakat dan pengunjung ke kawasan itu, meningkatkan penawaran komersialnya, dan akhirnya memperbaharui pusat bandar yang lama dengan gaya hidup yang baru.

Image Via Worldarchitecture.org

Kapasiti stesen kereta api akan ditingkatkan menjadi tiga platform yang akan menyediakan enam trek, berbeza dengan tiga platform sebelumnya yang hanya menyediakan lima trek.

Kapasiti penumpang keseluruhan dijangka akan mencapai 5.28 juta setahun, dengan kapasiti waktu puncak boleh mencapai sehingga 2,300 orang per jam.

Image Via Worldarchitecture.org

MAD percaya bahawa ruang bandar terbaik di bandar itu harus dimiliki oleh semua orang. Senibina, cahaya matahari, alam semula jadi, dan udara segar harus berfungsi secara harmoni untuk dikongsi oleh semua orang; mewujudkan persekitaran di mana masyarakat boleh hidup dan melakukan perjalanan dengan mudah dan selesa.

Section. Image Via Worldarchitecture.org
Image Via Worldarchitecture.org

Semua gambar adalah milik MAD

Fakta projek
 • Nama projek: Stesen Kereta Api Jiaxing
 • Lokasi: Jiaxing, China
 • Tarikh: 2019-2021
 • Tipologi: Infrastruktur Pengangkutan
 • Kawasan Tapak: 354,000 meter persegi
 • Luas Bangunan: sekitar 280,000 meter persegi
 • Kawasan Xuangongnong: 14,161 meter persegi
  -Halaman bangunan dan stesen: 63,298 meter persegi
  -North Plaza: 39,945 meter persegi
  -South Plaza: 147,705 meter persegi
  -Renovasi Taman Rakyat: 12,197 meter persegi
 • Principal Partners in Charge: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
 • Associate Partners in Charge: Liu Huiying
 • Design Team: Cao Chen, Reinier Simons, Yao Ran, Fu Xiaoyi, Yu Lin, Chen Wei, He Shunpeng, Cheng Xiangju, Kaushik Raghuraman, Chen Nianhai, Deng Wei, Cao Xi, Sun Mingze, Huang Zhiyu, Zhang Kai, Li Zhengdong , Dayie Wu, Huai Wei, Claudia Hertrich, Liu Zifan, Xie Qilin, Alan Rodríguez Carrillo, Qiang Siyang, Hou Jinghui, Li Xinyun, Yin Jianfeng, Mathias Juul Frost, Lei Lei, Lu Zihao.
 • Klien: Jiaxing Modernservice Industry Development & Investment (Group) Co., Ltd.
 • Arkitek Eksekutif: Tongji Architectural Design (Group) Co., Ltd., China Railway Siyuan Survey and Design Group Co., Ltd.
 • Perunding Struktur: Jurutera Struktur Struktur LERA
 • Perunding Fasad: RFR Shanghai
 • Perunding Landskap: Perancangan dan Reka Bentuk Landskap Z’s
 • Perunding Pencahayaan: Kumpulan Industri Lampu Tanda Beijing
 • Perunding Papan Tanda: NDC CHINA, Inc.
 • Perunding Warisan: Shanghai Shuishi Architectural Design & Planning Corp., Ltd
 • Perunding Reka Bentuk Dalaman: Shanghai Xian Dai Architectural Decoration & Landscape Design Research Institute Co., Ltd.

Diterjemah dan diolah daripada: Worldarchitecture.org

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar
January 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Tentang Kami

Membantu menyediakan perkhidmatan pelukis pelan arkitek di Kelantan, merekabentuk rumah kediaman, rekabentuk bangunan, rekabentuk perancangan pembangunan, rekabentuk dalaman dan urusan kelulusan PBT

Temui Kami

Lokasi

 • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

 

Masa

 • Ahad—Khamis
 • 9:00 PG – 5:00 PTG
 • 0
 • 87