Masjid Antara Tertua Di Dunia Ditemui Di Israel

Image Via Arab News

Salah satu masjid tertua di dunia telah ditemui oleh sekumpulan ahli arkeologi di tepi Laut Galilea, Israel.

Peninggalan masjid itu telah ditemui di bawah runtuhan bangunan yang pada awalnya dikenal pasti berasal dari zaman Bizantium. Ia mungkin telah dibina pada awal 635 M oleh seorang sahabat Nabi Muhammad yang merupakan panglima tentera Islam yang menakluk Levant pada abad ketujuh.

Masjid ini terletak di pinggir kota Tiberias, utara Israel, yang menghadap ke pantai barat Laut Galilea. Penemuan itu diumumkan minggu lalu dalam sebuah persidangan akademik setelah penggalian selama 11 tahun oleh pasukan yang diketuai oleh Katia Cytryn-Silverman dari The Hebrew University of Jerusalem.

Tapak ini sebelumnya digali pada tahun 1950-an ketika struktur kolon dijumpai dan dikenal pasti sebagai pasar dari zaman Bizantium akhir. Walau bagaimanapun, penggalian kemudian menunjukkan pecahan tembikar dan syiling dari awal Islam. Bersama dengan struktur asas bangunan bertingkat itu, ahli arkeologi telah menunjukkan lokasi yang berasal dari Islam.

Ahli arkeologi sebelumnya telah mengenal pasti peninggalan masjid itu pada abad ke lapan, tetapi penggalian lebih lanjut telah menunjukkan bahawa struktur itu sebenarnya lebih tua satu abad.

Sejarawan sudah mengetahui lokasi masjid yang lebih tua, tetapi tersembunyi di bawah masjid sedia ada di mana para arkeologi tidak dapat mengaksesnya. Peninggalan masjid tertua ditemui di sebelah timur Baghdad di bandar kuno Wasit, bertarikh 703 Masehi.

Pasukan arkeologi Israel percaya bahawa masjid yang ditemui di Tiberias itu dibina beberapa dekad sebelumnya, dan mungkin didirikan oleh Shurahbil ibn Hasana, seorang komandan tentera yang menakluki kawasan itu.

“Kami tidak dapat mengatakan dengan pasti bahawa ini adalah Shurahbil,” kata Dr. Cytryn-Silverman.

“Tetapi kami memiliki sumber bersejarah yang mengatakan bahawa dia mendirikan masjid di Tiberias ketika dia menaklukkannya pada tahun 635.

Diterjemah dan diolah daripada: Arab News

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *