Paris Akan Mengubah Champs-Élysées Menjadi Taman Bandar Yang Luas

Image via Archdaily

Datuk Bandar Paris, Anne Hidalgo telah meluluskan rancangan komprehensif untuk mengubah Champs-Élysées, jalan paling terkenal di bandar ini. Walaupun pengubahsuaian € 250 juta tidak akan berlaku sebelum ibu kota Perancis menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas 2024, cadangan itu bertujuan untuk mengubah kawasan pusat bandar Paris sejauh 1.2 mile (1.9km) menjadi taman yang luas. Cadangan itu merangkumi pengurangan ruang untuk kenderaan, mengubah jalan menjadi kawasan hijau bagi pejalan kaki, dan membuat terowong pokok untuk meningkatkan kualiti udara.

Image via Archdaily

Rancangan untuk tarikan terbaru Champs-Élysées dilancarkan pada tahun 2019 oleh pemimpin dan perniagaan masyarakat tempatan, sementara reka bentuk semula besar telah dicadangkan semejak tahun 2018. Perancangan semula tersebut bertujuan untuk mengatasi “kehilangan kemegahan” jalan sejak 30 tahun terakhir ini. Arkitek Philippe Chiambaretta dari PCA-Stream membuat rancangan terbaru untuk cadangan pembangunan. Chiambaretta mengatakan Champs-Élysées telah menjadi tempat yang mencerminkan masalah yang dihadapi oleh kota-kota di seluruh dunia, iaitu pencemaran, peningkatan pengangkutan dengan kereta, pelancongan dan kepenggunaan.

Nama Champs-Élysées adalah bahasa Perancis untuk mitos syurga Yunani, Elysian Fields. Seperti yang diperhatikan The Guardian, pada mulanya ia merupakan sebuah paya dan kebun kecil. Ia dinamakan semula sebagai Champs-Élysées pada tahun 1709 dan diperpanjang. Bagaimanapun, hari ini, ia terkenal dengan “kafe mahal, kedai mewah, bilik jualan kereta mewah, sewa komersial antara yang tertinggi di dunia dan perbarisan tentera Hari Bastille.” Rancangan baru itu merangkumi reka bentuk semula Place de la Concorde yang terkenal di hujung tenggara jalan.

Transformasi Champs-Élysées bertujuan untuk selesai pada tahun 2030.

Diterjemah dan diolah daripada: Archdaily.com

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *