Anne Lacaton dan Jean-Philippe Vassal Penerima ‘Pritzker Architecture Prize’ 2021

Penghormatan tertinggi senibina, Pritzker Architecture Prize 2021, telah dianugerahkan kepada Anne Lacaton dan Jean-Philippe Vassal, pengasas Lacaton & Vassal, yang terkenal dengan pelbagai projek perumahan lestari mereka dan untuk Palais de Tokyo, sebuah galeri seni kontemporari di Paris. Selama tiga dekad dalam kerjaya mereka, Lacaton & Vassal sering mengutamakan “memperkayakan kehidupan manusia”, yang memberi manfaat kepada individu dan menyokong perkembangan sesebuah bandar.

“Senibina yang baik ialah bersifat terbuka—terbuka kepada kehidupan, terbuka untuk meningkatkan kebebasan sesiapa sahaja, di mana, sesiapa sahaja boleh melakukan apa yang mereka perlu lakukan. Ia tidak sepatutnya sekadar pertunjukan atau dipaksa, tetapi ia mestilah sesuatu yang menjadi kebiasaan, berguna dan cantik, dengan keupayaan secara senyap-senyap menyokong kehidupan yang akan berlaku di dalamnya.” — Anne Lacaton

Diumumkan oleh Tom Pritzker, mereka telah dipilih sebagai Sasterawan Ke-49 dan ke-50 Pritzker Architecture Prize, untuk sumbangan kerja-kerja senibina mereka yang telah memberikan sumbangan yang konsisten dan signifikan kepada kemanusiaan dan persekitaran pembangunan. Selain itu, Lacaton juga menjadi arkitek wanita Perancis pertama yang pernah memenangi Pritzker Architecture Prize.

Imej via Archdaily

Mereka dipuji kerana mempunyai pendekatan moden untuk memperbaharui harapan dan memperbaiki kehidupan ramai. Mereka juga mengkaji semula definisi profesion itu sendiri. Dalam pada itu, mereka turut menjana yang “bertindak balas terhadap kecemasan iklim dan ekologi masa kita, serta desakan sosial, terutamanya di kawasan perumahan bandar”. Mereka percaya dengan prinsip tegas “tidak akan merobohkan”, ia memberi peluang untuk menaik taraf dan mengubah, sambil itu juga masih membenarkan hartanah atau bangunan itu terus kekal.

“Tahun ini, lebih dari sebelumnya, kita merasakan bahawa kita adalah sebahagian dari umat manusia secara keseluruhan. Sama ada untuk kesihatan, politik atau sosial, ada keperluan untuk membina rasa kolektif. Seperti dalam sistem yang saling berkaitan, bersikap adil terhadap alam sekitar, bersikap adil terhadap umat manusia, berlaku adil kepada generasi seterusnya. […] Lacaton dan Vassal bersifat radikal dalam kehalusannya dan berani melalui kehalusannya, menyeimbangkan pendekatan yang hormat namun mudah terhadap persekitaran binaan” – Alejandro Aravena, Ketua Juri Pritzker Architecture Prize.

Pada tahun 1987, mereka menubuhkan Lacaton & Vassal di Paris, dengan fokus pada ruang yang luas dan kebebasan penggunaan melalui bahan yang jimat dan ekologi. Setakat ini, mereka telah menyelesaikan lebih dari 30 projek di seluruh Eropah dan Afrika Barat, bermula dari institusi kebudayaan dan akademik swasta hingga ruang awam, perumahan, dan pembangunan bandar.

Anne Lacaton dan Jean-Philippe Vassal selalu memahami bahawa seni bina memberikan keupayaannya untuk membina sebuah komuniti untuk semua masyarakat. […] Tujuan mereka untuk melayani kehidupan manusia melalui karya mereka, menunjukkan kekuatan dalam kesopanan, dan pengembangan dialog antara lama dan baru, memperluas bidang seni bina” – Tom Pritzker

Imej via Archdaily

Meningkatkan ruang kediaman “dengan murah”, para arkitek buat pertama kalinya menyatukan teknologi rumah hijau melalui taman dan serambi musim sejuk. Cadangan awal mereka ialah di Latapie House pada tahun 1993 (Floirac, Perancis) sebelum berkembang ke skala yang lebih besar, dan mengubah La Tour Bois le Prêtre pada tahun 2011 (Paris, Perancis), sebuah projek 17 tingkat, 96 unit projek rumah bandar yang asalnya dibina seawal 1960-an, bersama Frédéric Druot. Menolak perancangan bandar untuk perobohan kawasan perumahan, mereka membuang bentuk facade konkrit yang asal dan meluaskan kawasan jejak bangunan untuk membentuk balkoni bioklimatik. Itu menjadikan setiap unit menjadi lebih besar. Pada tahun 2017, mereka mengubah 530 unit dalam tiga bangunan di Grand Parc di Bordeaux, Perancis, dengan senibina Christophe Hutin, Frédéric Druot, yang direka dari ruang dalam untuk mengutamakan kesejahteraan penghuni bangunan.

Dengan konsep yang sama, dalam projek transformasi mereka yang terkini iaitu Palais de Tokyo (Paris, France 2012), Anne Lacation dan Jean-Philippe Vassal menambah keluasan muzium sebanyak 20,000 meter persegi untuk memenuhi keperluan yang berubah. Dalam pada itu, untuk Atelier de Préfabrication no. 2 (AP2), sebuah kemudahan pembinaan kapal pasca perang, mereka memilih untuk membina bangunan kedua yang sama bentuk dan ukurannya dengan yang pertama. Bukannya mengisi kekosongan yang ada. Bekerja dengan institusi akademik, arkitek itu dapat hampir dua kali ganda kawasan yang digariskan dalam ringkasan École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes pada tahun 2009 (Nantes, Perancis) dengan mewujudkan ruang yang dengan sengaja tidak ditetapkan dan boleh disesuaikan.

Imej via Archdaily

Transformasi adalah peluang untuk melakukan lebih banyak dan lebih baik dengan apa yang sudah ada. Memusnahkan adalah satu keputusan yang mudah dan cepat. Ini adalah pembaziran untuk banyak perkara – pembaziran tenaga, pembaziran bahan, dan pembaziran sejarah. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai kesan sosial yang sangat negatif. Bagi kami, ia adalah tindakan keganasan” – Anne Lacaton

Hasil kerja senibina lain oleh Lacaton & Vassal termasuk Cap Ferret House pada tahun 1998, 14 rumah awamuntuk Cité Manifeste, Mulhouse, Perancis 2005); Pôle Universitaire de Sciences de Gestion, Bordeaux, Perancis 2008; pangsapuri bertingkat untuk 53 unit Saint-Nazaire, Perancis 2011, teater pelbagai guna, Lille, 2013, perumahan pelajar dan awam Ourcq-Jaurès, Paris, Perancis 2013; pembangunan perumahan awam 59 unit di Jardins Neppert, Mulhouse, Perancis 2014–2015; dan bangunan kediaman dan pejabat di Chêne-Bourg, Geneva, Switzerland 2020.

Kerja-kerja yang sedang berjalan merangkumi transformasi perumahan daripada bekas bangunan hospital dijadikan bangunan pangsapuri dengan 138 unit di Paris, Perancis, dan bangunan bertingkat 80 unit di Anderlecht, Belgium; transformasi bangunan pejabat di Paris, Perancis; bangunan bercampur yang menawarkan hotel dan ruang komersial di Toulouse, Perancis; dan 40 unit rumah persendirian, bangunan pertengahan di Hamburg, Jerman.

Kerja kami adalah untuk menyelesaikan kekangan dan masalahserta mencari ruang yang dapat mewujudkan kegunaan, emosi dan perasaan. Pada akhir proses ini dan semua usaha ini, pasti ada kelonggaran dan kesederhanaan, ketika semua yang sebelumnya sangat rumit” – Jean-Philippe Vassal

Lacaton dan Vassal adalah penerima BDA Grand Prize, 2020; Global Award untuk Sustainable Architecture, Cité de l’Architecture & du Patrimoine, 2018 bersama Druot; Pingat Emas, Académie d’Architecture, 2016; Pingat Heinrich Tessenow, 2016; Rolf Schock Prize, Seni Visual, 2014; Daylight & Building Components Award, Villum Foundation, dan Velux Foundation, 2011; International Fellowship dari Royal Institute of British Architects, 2009; Grand Prix National d’Architecture, Perancis, 2008; dan Schelling Architecture Award, 2006. Lacaton & Vassal juga telah dianugerahkan Lifetime Achievement Award, Trienal de Lisboa (2016); dan Fundació Mies van der Rohe, Hadiah Kesatuan Eropah untuk Senibina Kontemporari (2019) bersama dengan Frédéric Druot Architecture dan Christophe Hutin Architecture untuk transformasi 530 Kediaman di Grand Parc, Bordeaux.

Sumber diterjemah dan diolah dari: Archdaily

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *