Hotel Angkasa Pertama Di Dunia Akan Dibuka Tahun 2027

Hotel komersil angkasa yang pertama, Stesen Voyager, menyasarkan untuk dibuka menjelang tahun 2027. Hotel yang bakal menampung seramai 280 tetamu dan 112 orang anak kapal itu sedang dirancang oleh Orbital Assembly Corporation, sebuah syarikat pembinaan yang dikendalikan oleh John Blincow. Stesen ini akan menjadi projek utama OAC yang pertama, dan stesen ruang komersial yang pertama dengan sistem graviti buatan.

Imej via Archdaily

Orbital Assembly Corporation ditubuhkan bertujuan untuk mempercepatkan pembentukan industri pembinaan ruang angkasa yang kukuh dan mandiri. “Kami berusaha untuk membuat masyarakat menyedari bahawa zaman keemasan perjalanan angkasa ini sudah hampir. Ia akan datang. Ini akan datang dengan cepat,” kata Blincow. “Kami tidak dapat memanggil SpaceX sebagai rakan kongsi kami, tetapi di masa depan kami berharap dapat bekerjasama dengan mereka.”

Imej via Archdaily

Pembinaan kemudahan Voyager seluas 50,000 meter persegi akan dimulakan pada tahun 2026, dan OAC menyasarkan untuk menyambut penumpang pertama ke hotel itu bermula pada tahun 2027. Pasukan ini menjelaskan bahawa projek ini akan dapat dicapai dengan membuka orbit Bumi rendah dan seterusnya untuk pembinaan, sumber penuaian, pembangunan, dan infrastruktur. OAC juga menyasarkan untuk memanfaatkan penurunan kos pelancaran ini dan peningkatan kebolehpercayaan dan keselamatan.

OAC turut merancang untuk menyajikan ‘makanan ruang angkasa’ tradisional seperti ais krim kering beku, dalam pada itu, mereka juga menyasarkan untuk mempunyai ruang rekreasi atau aktiviti seperti bola keranjang, untuk memanfaatkan kelebihan berat badan di ruang angkasa. Untuk hotel angkasa yang diumumkan ini, tiada lagi harga bilik yang diumumkan, tetapi pasukan itu berharap suatu hari nanti akan mempunyai kos yang sama seperti tiket kapal persiaran. Elemen pertama hotel berputar yang akan dibina itu adalah struktur gelang yang tidak bertekanan pusat yang akan mengandungi pusat dok. Rangka gelung luar akan disambungkan ke gelung pusat dengan rangkaian jejari, dan dari situ ia akan mempunyai 24 modul tempat tinggal.

  • Sumber : Archdaily
  • Diterjemah dan diolah oleh: Azizi MY

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *