Senibina Bandar-Bandar Dengan Warna Terang Yang Dapat Dilihat Dari Atas

Bandar-bandar berwarna-warni yang menarik dan fotogenik sering kali menarik perhatian bukan sahaja ribuan pelancong yang berkunjung setiap tahun tetapi juga kebanyakan arkitek di seluruh dunia juga. Dari sudut pandangan udara – di mana, kebetulan banyak pengunjung dapat melihat pandangan pertama tentang bandar-bandar ini dari tingkap kapal terbang – seseorang dapat melihat pemandangan berwarna yang dihasilkan oleh pelbagai bumbung dan atap yang berbeza.

Terdapat pelbagai sebab yang berbeza untuk kepelbagaian warna ini. Beberapa bandar menggunakan warna tertentu pada atap mereka sebagai strategi iklim, sementara yang lain hanya memiliki tradisi melukis rumah dengan cara tertentu. Bagaimanapun, bandar-bandar yang berwarna-warni ini memang sangat menarik untuk dilihat dan dinikmati.

Photo Kota Kuno Naples, Itali via Archdaily

Kota kuno Naples, Itali, menunjukkan masa lalu melalui bangunannya. Gambar udara dari kawasan pusat bersejarah Naples ini menunjukkan variasi antara warna bumbung yang lebih terang dan semakin pudar, yang memperlihatkan tempoh atau waktu pembinaan bangunan yang berbeza.

Photo Burano, Italy via Archdaily

Pulau Burano yang berwarna-warni yang juga di Itali, terletak kira-kira tujuh kilometer dari Venice dan menarik banyak pelancong dari seluruh dunia pada setiap tahun. Asal rumah berwarna-warni itu masih belum ditentukan, tetapi ada yang mengatakan bahawa ketika para nelayan pulang ke rumah, mereka tidak dapat mengenalinya akibat kabus, jadi mereka mula melukisnya dengan warna-warna yang cerah agar lebih mudah untuk dikenali.

Photo Las Palmas, Canary Islands via Archdaily

Seni bina Las Palmas, yang juga salah satu Kepulauan Canary, terkenal dengan fasad rumah dan bumbungnya yang berwarna-warni. Dulu, ia paling sering digambarkan di poskad pulau. Sebagai tambahan kepada daya tarikan visual mereka, warna teras bumbung juga dapat mengurangkan bahang panas matahari ketika hari cuaca panas, memberikan keselesaan yang lebih besar di ruang dalaman.

Photo Khlong Sam Wa, Bangkok, Thailand via Archdaily

Strategi sama dapat dilihat di Khlong Sam Wa, salah satu dari 50 daerah di Bangkok, Thailand, di mana jubin atap dicat dengan warna yang cerah dan terang untuk memantulkan cahaya matahari dan menurunkan suhu rumah. Daerah ini, yang didirikan pada tahun 1997, mempunyai beberapa pembangunan perumahan yang dapat dikenali dengan mudah dari perspektif udara melalui warnanya yang tersendiri.

Photo Casablanca, Marocco via Archdaily

Dari sudut pandang udara, kita juga dapat melihat berbagai warna atap rumah di distrik Cite Djemaa di Casablanca, Maghribi.

Photo Samarkand, Uzbekistan via Archdaily

Walau bagaimanapun, pemandangan bandar-bandar yang berwarna-warni dari sudut pemandangan atas itu tidak selalunya disebabkan oleh seni bina sahaja. Adakalanya, kepelbagaian warna atap itu juga digabungkan dengan warna-warna semula jadi seperti terusan, sungai, dan tumbuh-tumbuhan. Salah satu contohnya adalah yang terdapat di Samarkand, di Uzbekistan, di mana bumbung merah, putih, dan biru mengelilingi dan menyerlahkan halaman hijau dan taman di dalam rumah.

Di Pantai Boynton, Amerika Syarikat, selain tumbuh-tumbuhan hijau yang mengelilingi rumah-rumah dalam komuniti yang terancang, fotografi udara juga membolehkan kita mengenali biru gelap air merupakan elemen berulang dalam perancangan bandar-bandar di Florida. Banyak warna bumbung yang berbeza digabungkan dengan unsur-unsur semulajadi dan susun atur bandar seperti di dalam gambaran tersebut bagi menghasilkan pandangan udara yang luar biasa.

Sumber dan diolah dari : Archdaily

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *