Rekabentuk Rumah Banglo 1 Tingkat / Telok – Pakbilik House / ZIZI + EUDA STUDIO

Cadangan tapak projek Pakbilik House ialah di Mukim Telok, Kota Bharu Kelantan. Nama Pakbilik digunakan kerana rumah ini mengandungi 4 bilik tidur. ‘Pak’ bermaksud ’empat’ dengan dialek tempatan dan digabungkan dengan perkataan bilik.

Imej – DZ Creation Studio

Keluasan & Ruang

Keluasan rumah ini ialah 1,541 kaki persegi atau 143.16 meter persegi yang dicadangkan di atas tanah dengan keluasan 0.0453 hektar.

Di samping 4 bilik tidur, rumah ini mengandungi 2 bilik air iaitu 1 di bilik tidur utama dan 1 lagi antara bilik 3 dan 4. Ruang makan berada di sebelah kiri sebelum masuk ke dapur. Ruang tamu berada di bahagian hadapan sebaris dengan bilik tidur utama dan tempat letak kereta secara mendatar.

Imej – DZ Creation Studio

Ruang tamu mempunyai dua akses. Pertama, melalui pintu gelangsar dan kedua melalui pintu masuk yang menghadap tempat letak kereta.

Imej – DZ Creation Studio

Bukaan Tingkap & Pintu Gelangsar

Selain menggunakan tingkap gaya labuh, cadangan rumah ini turut menggunakan tingkap kaca penjuru di bilik tidur utama. Selain memberikan nilai estetik kepada bangunan rumah, ia juga dapat membenarkan penglihatan sudut penjuru dari dalam ke luar bangunan rumah.

Bukaan pintu gelangsar dicadangkan di dua ruang iaitu ruang tamu dan ruang makan. Ruang tamu sebagai akses tambahan kepada tetamu. Ruang makan pula membenarkan pengguna ruang keluarga menggunakan laluan pintu gelangsar untuk ke halaman rumah di sebelahnya. Dalam masa yang sama, untuk memberikan pemandangan yang indah semasa menjamu selera.

Imej – DZ Creation Studio

Tempat letak kereta pula dapat menempatkan sebuah kereta yang mana tiang dan bumbungnya sedikit terkeluar untuk memuatkan saiz panjang sebuah kereta standard.

Video : YT
  • Pakbilik House
  • Jurureka: ZIZI + EUDA STUDIO / DZ Creation
  • Keluasan: 1541 kps
  • Tahun: 2022
  • Imej render: ZIZI + EUDA STUDIO / DZ Creation Studio
  • Location: Telok, Kota Bharu
  • Negeri: Kelantan

* Rekabentuk rumah ini disediakan oleh ZIZI+EUDA STUDIO / DZ CREATION. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami melalui pautan di sini

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *