Maldives Menangani Kenaikan Paras Laut dengan Bandar Terapung Auto-Responsif

imej via archdaily

Firma senibina, perancang bandar dan penyelidik Waterstudio.NL dari Belanda dengan kerjasama Dutch Docklands dan Kerajaan Maldives telah mendedahkan projek Maldives Floating City (MFC) sebuah “bandar pulau” pertama yang menawarkan pendekatan baharu kehidupan moden yang lestari di Laut Hindi. Projek itu telah dibangunkan lebih sedekad dan akan memiliki ribuan ciri-ciri kediaman, terapung di sepanjang grid yang fleksibel dan berfungsi merentasi 200 hektar lagun.

Projek Maldives Floating City (MFC) adalah merujuk budaya tempatan, di mana penduduk tempatan mempunyai hubungan yang kukuh dengan laut. Projek ini bercirikan oleh komuniti pelaut, menggunakan saliran air sebagai infrastruktur untuk logistik dan pintu masuk serta mengurangkan pergerakan menggunakan jalan atau lalaun darat.

Projek MFC ditetapkan sebagai projek yang pertama seumpama itu, sebuah bandar yang berasaskan struktur jalan dan saliran air yang cekap, menyerupai susunan karang otak yang sebenar bagi menggambarkan tanggungjawab yang diambil oleh kerajaan Maldives sebagai pusat perlindungan karang dunia. Konsep “pembangunan bandar kalis kenaikan paras laut generasi akan datang” dengan gabungan teknologi hijau, keselamatan dan komersial, menjadikan penduduk Maldives daripada pelarian iklim kepada inovator iklim. Kediaman di MFC juga akan dilengkapi dengan hotel, restoran, butik dan marin bertaraf dunia.

imej via archdaily

MFC ditetapkan untuk menjadi pembangunan pertama seumpamanya, sebuah bandar dengan struktur jalan raya dan saluran air berasaskan alam semula jadi yang menyerupai cara yang cekap di mana karang otak sebenar disusun, menekankan tanggungjawab yang diambil oleh Maldives sebagai pusat perlindungan karang di dunia. Arkitek berkonsepkan “pembangunan bandar kalis kenaikan paras laut generasi akan datang” dengan gabungan teknologi hijau, keselamatan dan daya maju komersial, mengubah rakyat Maldivian daripada pelarian iklim kepada inovator iklim. Terletak hanya sepuluh minit dengan bot dari ibu negara Male, rumah MFC juga akan disertai dengan hotel, restoran, butik dan marina bertaraf dunia.

Projek itu juga bercirikan grid pintar yang boleh bertindak balas terhadap permintaan dinamik, cuaca dan perubahan iklim. Sistem itu menggunakan teknologi pembangunan mampan yang inovatif dan mengamalkan ekologi untuk perlindungan, pemeliharaan dan meningkatkan ekosistem laut. Unit-unit ini dibina di limbungan kapal tempatan dan dipasang pada badan konkrit bawah air yang besar kemudian disambungkan pada tiang keluli teleskopik di dasar laut. Di bawah permukaan air pula, karang tiruan akan dipasang di bahagian bawah bandar untuk merangsang pertumbuhan karang. Terumbu karang akan menjadi pemecah gelombang semula jadi bersama-sama dengan grid struktur terapung yang akan memberikan keselesaan dan keselamatan kepada penduduk.

imej via archdaily

Dalam usaha untuk memerangi peningkatan paras laut, UN-Habitat dan firma teknologi biru, OCEANIX mendedahkan rekabentuk prototaip pertama dunia bagi bandar terapung yang mampan. Ia akan dihoskan oleh Busan, Korea. Busan merupakan bandar kedua terbesar di Republik Korea dengan populasi 3.4 juta penduduk dan pada masa yang sama merupakan salah satu bandar maritim yang terpenting menjadikan persekitarannya yang sesuai untuk menggunakan prototaip bandar terapung. Komuniti terapung OCEANIX akan menampilkan sejumlah 15.5 ekar platform yang saling bersambung yang akan menempatkan sekitar 12,000 orang. Setiap kejiranan mengandungi bangunan yang rendah dan teres luaran dan dalaman.

imej via archdaily

Pada tahun 2019, Kumpulan Bjarke Ingels mencadangkan komuniti terapung berdaya tahan dan mampan yang pertama di dunia untuk menampung 10,000 orang. “Oceanix City” adalah tindak balas kepada ramalan bahawa menjelang tahun 2050, sebahagian besar atau 90% daripada bandar terbesar di dunia akan terdedah kepada peningkatan paras laut yang akan mengakibatkan anjakan secara besar-besaran, kemusnahan rumah dan infrastruktur.

Sumber: Archdaily

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *