Imej Teleskop James Webb Baharu Mendedahkan Kesan Perlanggaran Galaksi

Galaksi Cartwheel

Seperti yang dilaporkan oleh sciencenews.org, imej yang baru dikeluarkan daripada Teleskop Angkasa James Webb, atau JWST, menunjukkan Galaksi Cartwheel masih terhuyung-huyung akibat dilanda galaksi yang lebih kecil 400 juta tahun lalu. Ia adalah pembentukan bulat cincin yang sukar.

Dipanggil Galaksi Cartwheel kerana cincin dalam yang terang dan cincin luar yang berwarna-warni, terletak kira-kira 500 juta tahun cahaya dari Bumi. Ahli astronomi berpendapat ia dahulunya adalah lingkaran besar seperti Bima Sakti, sehingga galaksi yang lebih kecil melanggarnya. Dalam pemerhatian awal dengan teleskop lain, ruang antara cincin kelihatan diselubungi debu.

Kini, kamera inframerah JWST telah mengintip melalui habuk dan menemui bintang dan struktur yang tidak kelihatan sebelum ini. Imej baharu itu menunjukkan tapak pembentukan bintang sengit di seluruh galaksi yang dicetuskan oleh kesan perlanggaran. Beberapa bintang baharu itu terbentuk dalam corak seperti bercakap antara cincin tengah dan cincin luar, satu proses yang tidak difahami dengan baik.

Imej via ScienceNews. KIRI: HUBBLE/NASA DAN ESA; KANAN: PASUKAN PENGELUARAN NASA, ESA, CSA, STSCI DAN WEBB ERO

Apabila Teleskop Angkasa Hubble memerhatikan Galaksi Cartwheel dalam cahaya yang boleh dilihat (kiri), jejari antara cincin terang galaksi itu hampir tidak kelihatan. Mata inframerah JWST membawa mereka ke dalam fokus yang jelas (kanan). Cahaya inframerah dekat (biru, oren dan kuning) mengesan bintang yang baru terbentuk; cahaya inframerah pertengahan (merah) menyerlahkan kimia galaksi. (Rujuk imej di atas)

Jarang Berlaku

Galaksi cincin jarang berlaku, dan galaksi dengan dua cincin adalah lebih luar biasa. Bentuk pelik itu bermakna perlanggaran lama dahulu menyebabkan pelbagai gelombang gas bergelombang bergerak-gerak ke sana sini di galaksi yang ditinggalkan. Ia seperti jika anda menjatuhkan batu kerikil di dalam tab mandi, kata saintis projek JWST Klaus Pontoppidan dari Institut Sains Teleskop Angkasa di Baltimore. “Mula-mula anda mendapat cincin ini, kemudian ia mengenai dinding tab mandi anda dan memantul ke belakang, dan anda mendapat struktur yang lebih rumit.”

Kesannya mungkin bermakna bahawa Cartwheel Galaxy mempunyai jalan yang panjang untuk pemulihan. Ahli astronomi juga tidak tahu bagaimana rupa bentuknya pada akhirnya.

Bagi galaksi yang lebih kecil yang menyebabkan semua kekacauan ini, ia tidak kekal di situ untuk mengambil gambarnya. “Ia hilang dalam perjalanan yang ceria,” kata Pontoppidan.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *