14 Tempat Menarik di Osaka, Jepun

Sekiranya anda merancang untuk ke Osaka, Jepun, ada beberapa tempat menarik yang anda boleh kunjungi. Sama ada anda mahu menikmati keindahan alam, sejarah, makanan, melihat senibina lama yang masih kukuh atau melihat senibina moden yang hebat dan mempesonakan.

Berikut 14 tempat menarik untuk anda kunjungi apabila sampai di Osaka, Jepun.

1. Osaka Aquarium Kaiyukan

IMEJ via Japan Guide

Akuarium Kaiyukan Osaka terletak di Osaka dan merupakan akuarium terbesar di dunia. Ia mempunyai banyak pameran interaktif yang pastinya akan menyeronokkan pengunjung untuk meneroka serta melihat haiwan dijaga dengan baik.

2. Muzium Mi Segera Momofuku Ando

Sebuah muzium yang didedikasikan sepenuhnya untuk mi cawan dan ramen segera, ia menyelidiki sejarah mi ikonik ini. Terletak di Ikeda, ia juga meneroka kehidupan dan inovasi pencipta dan pengasasnya, Momofuku Ando. Mudah diakses melalui kereta api Hankyu Takarazuka Line, ia mesti dikunjungi jika anda berada di Osaka.

Anda juga boleh melihat Architecture bangunan muzium itu yang cantik, ambil gambar untuk dijadikan sebagai kenangan. Jalan utama 1 hala, kemudian disusuli pula dengan kemudahan laluan pejalan kaki dan dihiasi landskap di hadapan bangunan muzium dengan susun aturnya disusun dengan sangat kemas.

3. Muzium Perumahan Dan Kehidupan Osaka

Ia terletak kira-kira 5 minit ke barat Stesen Higobashi, Central Osaka. Diterjemah sebagai “Muzium Seni Antarabangsa”, tempat ini terletak di antara Sungai Dōjima dan Sungai Tosabori di Pulau Nakanoshima. Kemudahan ini luar biasa dan memberikan gambaran tentang keadaannya pada masa lalu.

4. Taman Utsubo (Utsubo Park)

Jika anda bosan dengan orang ramai dan kekecohan di Osaka, hilangkan diri ke kawasan Taman Utsubo yang tenang dan hijau. Kawasan hijau terbuka dengan rumput, air pancut, arca dan taman permainan menjadikan kawasan seluas 9.7 hektar ini syurga untuk keluarga dan kanak-kanak. Berjalan-jalan dan menimati keindahan taman itu.

5. Dotonbori

IMEJ VIA EXPEDIA

Lampu neon besar di sini mengikut tradisi Jepun lama membuat papan tanda besar supaya orang buta huruf pun tahu ke mana hendak pergi untuk keperluan membeli-belah mereka. Kawasan hiburan yang meriah yang dikelilingi oleh papan tanda yang terang dipenuhi dengan banyak pertubuhan di mana anda boleh berehat selepas penat bekerja.

Salah satu cara untuk menerokai tempat ini secara santai ialah melalui Tombori River Cruise. Menaiki bot terbuka di sini adalah seperti menggabungkan perjalanan gondola Venice dengan pelayaran sungai Perancis atau Belanda. Sambil anda melayari di sepanjang terusan yang sempit, anda boleh melihat pelbagai kedai, restoran dan kelab malam yang terletak di daerah ini. Walau bagaimanapun, jika anda lebih berminat dengan aspek tradisional budaya Jepun, anda boleh pergi ke Muzium Kamigata Ukiyo-e di mana anda boleh mempelajari seni mencipta potret dan landskap yang cantik dalam gaya artistik Ukiyo-e abad ke-17.

6. Lorong Hozenji Yokocho

Laluan yang sempit dan berturap batu di kawasan ini diapit oleh tanglung tradisional Jepun, membuatkan anda berasa seperti kembali ke Era Samurai. Lorong ini dinamakan sempena Kuil Hozen-ji. Kesunyian lorong ini menjadikan bahagian Osaka ini kondusif kepada keadaan meditasi yang menaikkan jiwa. Di sini juga banyak tempat minum dan makan, jika lapar, maka pergilah ke berpuluh-puluh restoran di kawasan itu yang menawarkan teh dan minuman lain bersama-sama dengan makanan tradisional Jepun. Makanan halal perlu rujuk dengan pihak pelancongan di sana.

7. Muzium Sains Osaka

Muzium Sains Osaka, yang terletak di Osaka, Jepun, sangat sesuai untuk mereka yang menyukai sains dan memenuhi rasa ingin tahu mereka. Ia menawarkan banyak pameran interaktif di mana kanak-kanak dan orang dewasa sama-sama akan mempelajari lebih lanjut tentang sains. Muzium ini terdiri daripada 4 tingkat dengan setiap tingkat mempunyai tema yang berbeza.

8. Kiyomizu-Dera

IMEJ VIA JAPAN WONDER TRAVEL

Kiyomizu-dera sebenarnya sebuah kuil yang terletak di atas bukit yang menghadap ke alam semula jadi yang luas dan dikelilingi oleh bunga sakura dan pokok maple. Di dalamnya mempunyai air terjun dan telah disenarai ke dalam senarai tapak Warisan UNESCO. Jika anda ingin melihat senibina lama dan menikmati keindahan alam semula jadi, boleh berkunjung ke sini.

9. Osaka Castle

Antara senibina lama yang dapat dilihat di Osaka ini ialah Istana Osaka. Istana lima tingkat ini merupakan salah satu mercu tanda Jepun yang paling terkenal. Asalnya dibina pada tahun 1580-an, tarikan utama mereka adalah dinding batu. Yang menariknya, dikatakan sehingga sejuta batu besar digunakan dalam pembinaannya. Jika anda sangat meminati senibina lama, boleh berkunjung ke sini.

10. Muzium Ninja Igaryu

IMEJ VIA TRIPADVISOR
IMEJ VIA TRIPADVISOR

Muzium Ninja Igaryu terletak di Wilayah Mie, Jepun dan terkenal dengan koleksi pelbagai jenis ninja. Ia menampilkan budaya ninja yang mungkin menarik bagi sesetengah orang. Ia adalah salah satu daripada tiga tarikan penting Perkampungan Ninja Iga dan mempamerkan budaya unik mereka.

11. Umeda Sky Building

IMEJ VIA JAPAN GUIDE

Salah satu senibina menarik di Osaka ini ialah Umeda Sky Building. Ia terletak di bahagian Kita-ku di daerah Umeda di Osaka. Bangunan ini terdiri daripada dua menara yang mengandungi empat puluh tingkat yang dihubungkan di dua tingkat teratas mereka dengan jambatan dan eskalator yang merentasi kawasan besar seperti atrium di bahagian tengah. Ia merupakan mercu tanda Osaka yang luar biasa.

IMEJ VIA JAPAN GUIDE

12. Tobita Shinchi

IMEJ VIA TRIPADVISOR

Juga dikenali sebagai Tobita Yūkaku terletak di kawasan Sanno 3-chome NIshinari-ku. Ia juga merupakan daerah lampu merah terbesar di Osaka dan di barat Jepun.

Ia mengandungi suasana era Taisho (1912-1925) dengan bangunan lama yang telah bertahan di bahagian bandar ini. Sudah tentu, kebanyakannya runtuh tetapi masih terdapat bangunan kayu lama dengan ukiran cantik papan iklan lama atau tanglung lama yang menerangi bahagian hadapan.

Pada tahun 2000 bangunan Ban Taiyoshi Hyaku telah diisytiharkan sebagai harta budaya. Dibina pada tahun 1918 untuk menempatkan rumah pelacuran dan kemudian diubah menjadi restoran pada tahun 1970, dua puluh satu bilik hampir masih dalam bentuk asalnya.

13. Universal Studios Japan

IMEJ VIA TRIPADVISOR

Jika sudah sampai ke Osaka ni, tidak sah kalau tidak singgah ke Universal Studios Japan. Inilah antara bahagian bertenaga dan menyeronokkan. Universal Studios Japan menawarkan hiburan yang bertaraf dunia berdasarkan bukan sahaja pada filem blockbuster Hollywood tetapi juga jenama hiburan popular, dan pelbagai acara bermusim yang menghiburkan.

IMEJ VIA TRIPADVISOR
IMEJ VIA TRIPADVISOR

Di Universal Studio Japan, anda boleh menikmati keseronokan The Wizarding World of Harry Potter, The Flying Dinosaur and Minion Park dan Despicable Me Minion Mayhem Ride. SUPER NINTENDO WORLD, di mana anda boleh menikmati hiburan berdasarkan watak Nintendo yang terkenal di dunia dan dunia mereka.

14. Kuromon Ichiba Market

IMEJ VIA JAPAN GUIDE

Juga dikenali sebagai Osaka’s Kitchen, jalan yang sibuk ini dibarisi oleh peniaga kaki lima yang menjual beberapa hidangan yang paling lazat dan tidak dapat dilupakan. Terkenal dengan makanan lautnya yang segar, ia merupakan destinasi pelancongan yang popular. Selain daripada semua kegemaran biasa Jepun, anda juga boleh menemui ikan sumpit Harimau (Fugu) dengan harga berpatutan.

Pasar ini mempunyai kira-kira 150 kedai yang kebanyakannya menjual ikan, daging dan hasil bumi, dengan kedai lain juga menjual gula-gula tradisional dan pakaian berharga rendah serta peralatan rumah. Pasaran ini bermula sejak Zaman Edo, dan hari ini dijadikan tempat untuk bersiar-siar dan mencuba makanan jalanan yang berbeza.

Sumber: MSN Travel, Japan Guide

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *