Hampir 150 Terbunuh Dalam Kejadian Pesta Halloween di Korea Selatan

Menurut pegawai kecemasan, sekurang-kurangnya 149 orang, kebanyakannya remaja dan dewasa muda dalam lingkungan 20-an, terbunuh dalam rempuhan ketika merayakan Halloween di kawasan hiburan malam di ibu kota Korea Selatan Seoul pada malam Sabtu, lapor Malaysiakini.

Manakala di daerah Itaewonm, seramai 65 orang cedera iaitu 19 orang daripadanya berada dalam keadaan serius dan sedang menerima rawatan kecemasan. Kata Choi Sung-beom, ketua Balai Bomba Yongsan, dalam taklimat di tempat kejadian.

IMEJ – FB

Beberapa saksi menyatakan orang ramai menjadi semakin tidak terkawal dan gelisah apabila keadaan semakin gelap. Kejadian berlaku kira-kira jam 10.20 malam (1320 GMT).

Choi memaklumkan sebilangan peserta terjatuh semasa perayaan Halloween. Mereka yang terbunuh berada berhampiran kelab malam dan kebanyakannya adalah wanita 20-an.

Saksi menggambarkan keadaan huru-hara beberapa saat sebelum rempuhan dan polis yang bertugas berhadapan dengan masalah mengawal peserta yang terlalu ramai.

Ada rakaman ketika kejadian itu. Terdapat polis cuba menarik mereka keluar kerana keadaan di lorong sempit itu terlalu sesak yang luar biasa sehingga orang ramai tidak dapat bergerak.

Penyebab Kejadian

Pegawai bomba dan saksi berkata orang ramai berpusu-pusu ke lorong sempit yang sesak. Apabila mereka yang berada di bahagian atas jalan bercerun itu jatuh, menyebabkan orang di bawahnya terjatuh ke atas orang lain.

Menurut seorang wanita, ibu kepada salah seorang peserta yang terselamat berkata, anak perempuannya dan yang lain terperangkap selama lebih sejam sebelum ditarik keluar dari rempuhan itu.

Dilaporkan dua warga asing adalah antara yang maut, dan yang lain dipindahkan ke hospital berdekatan.

Ucapan Pemimpin Dunia

Presiden AS Joe Biden dan isterinya turut menyampaikan ucapan takziah: “Kami berduka dengan rakyat Republik Korea dan mengucapkan doa terbaik kami untuk pemulihan segera kepada semua yang cedera.”

Perdana Menteri Britain Rishi Sunak dalam Twitternya: “Semua pemikiran kami adalah dengan mereka dan semua warga Korea Selatan pada masa yang sangat menyedihkan ini.”

https://twitter.com/bernamadotcom/status/1586509840645763073

Pihak Berkuasa Sedang Menyiasat Punca Sebenar.

Bencana itu adalah antara yang paling dahsyat di negara itu sejak feri karam pada tahun 2014 yang mengorbankan 304 orang, terutamanya ia melibatkan pelajar sekolah menengah.

Tenggelamnya Sewol, dan kritikan terhadap respons rasmi, menimbulkan gelombang kejutan di seluruh Korea Selatan dan mendorong pencarian jiwa yang meluas mengenai langkah-langkah keselamatan di negara itu yang mungkin akan diperbaharui susulan pergolakan hari Sabtu.

Presiden Yoon Suk-yeol mempengerusikan mesyuarat tergempar dengan pembantu kanan dan mengarahkan pasukan petugas ditubuhkan untuk mendapatkan sumber untuk merawat mangsa yang cedera dan melancarkan siasatan menyeluruh mengenai punca bencana.

Sumber: MSN News

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *