Pembangunan Hartanah Fajarbaru Berada di Landasan Yang Mantap

Fajarbaru Builders Bhd telah mengalami beberapa kemajuan korporat dan perniagaan pada tahun lepas untuk meningkatkan bahagian pembangunan hartanahnya dengan projek-projek baru di Australia dan Malaysia.

Antara perkembangan baharu itu termasuk menggabungkan sebuah syarikat bersekutu di Australia pada 25 Feb, 2022, yang dinamakan Beulah FB Fitzroy Pty Ltd untuk membangunkan pangsapuri yang terletak di Fitzroy, Melbourne.

Perkembangan ini dijangka dilancarkan pada 2025 dan akan mempunyai anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) kira-kira RM171.44 juta (AUD56.085 juta), menurut laporan tahunan terkini Fajarbaru, yang dicatatkan di Bursa Malaysia pada 28 Okt.

Pada 29 April 2022, Fajarbaru menggabungkan FB Cemara Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh, untuk melihat prospek pembangunan hartanah yang berpotensi di Putrajaya.

Kumpulan itu juga telah menubuhkan Fajarbaru Real Development Sdn Bhd, sebuah syarikat dengan 55 peratus kepentingan pemilikan, untuk membina sebuah perbandaran bersepadu di Kuala Krai, Kelantan.

Di Lembah Klang, ia menubuhkan FB Wellness Sdn Bhd untuk memasuki perniagaan kemudahan penjagaan kesihatan.

Pada 14 Julai 2022, Fajarbaru membuat kenyataan mengumumkan bahawa anak syarikatnya, Fajarbaru Real Development Sdn Bhd, telah menandatangani perjanjian jual beli untuk membayar RM16.5 juta bagi 243 plot kosong hartanah pegangan bebas di Kuala Krai, Kelantan.

Menurut kenyataan dalam laporan tahunan oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulannya Tan Sri Chan Kong Choy, pengambilalihan itu akan digunakan untuk membina sebuah perbandaran bersepadu yang dikenali sebagai Desa Green @ Kuala Krai, di kawasan seluas 23.37 ekar.

Beliau berkata pembangunan pegangan bebas itu dijadual dilancarkan pada suku keempat 2022 dan mempunyai GDV dianggarkan sekitar RM108.75 juta.

Chan berkata kumpulan itu kekal berdaya tahan seperti yang dibuktikan oleh keupayaannya untuk melaporkan prestasi memberangsangkan bagi tahun fiskal 2022.

“Walaupun kami mengunjurkan pertumbuhan setahun lagi, kami kekal berhemat dan berhati-hati dalam operasi kami. Risiko dan peluang ditimbang dengan teliti, memastikan ia sejajar dengan strategi dan visi kami,” katanya.

Chan berkata Fajarbaru akan meneruskan usahanya untuk meningkatkan prestasi perniagaan teras kumpulan dan mengkaji kemungkinan usaha niaga baharu yang akan menjana pendapatan yang mampan.

Walau apa pun di atas, beliau menyatakan bahawa kumpulan itu akan terus melaksanakan strategi perniagaannya dengan berhati-hati, memantau ekonomi secara berterusan, dan terus menyesuaikan diri dengannya.

“Kita perlu mengemudi kumpulan dengan berhati-hati dalam beberapa tahun akan datang untuk memastikan prestasi perniagaan masa depan yang mampan dan prestasi kewangan yang positif. Disokong oleh pengalaman industri selama berdekad-dekad lamanya, kami berada pada kedudukan yang baik untuk memacu pemulihan ekonomi dan mendapatkan semula trajektori pertumbuhan kami pada masa hadapan,” katanya.

Fajarbaru juga terlibat dalam pembinaan, pembalakan, dan perdagangan kayu.

Chan berkata kumpulan itu akan mengemukakan bidaan secara konsisten untuk projek infrastruktur dan pembinaan rel yang berpotensi.

Beliau berkata kumpulan itu berada dalam kedudukan yang baik untuk mengemukakan bidaan bagi kerja-kerja tersebut kerana peralatan kerja treknya yang canggih, pengalaman luas dan rekod prestasi terbukti melaksanakan projek kereta api mengikut jadual.

“Walaupun operasi kumpulan terjejas akibat kesan yang dibawa oleh Covid-19, kami akan terus meneroka lebih banyak peluang perniagaan dan memanfaatkan kekuatan kami untuk menjana pendapatan yang mampan daripada perniagaan sedia ada dan baharu,” katanya.

Sumber: NST

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *