Projek Widad Langkasuka Bernilai RM40 Bilion Jadi Daya Tarikan Baru di Langkawi

Dipetik daripada MSN News, pembangunan bercampur Widad Langkasuka bernilai RM40 bilion di Langkawi, Kedah, bertujuan untuk menjadi destinasi pelancongan yang dibina berdasarkan paradigma “senibina vernakular Melayu” – berdasarkan sejarah reka bentuk Nusantara yang mengintegrasikan ciri tropika asli hijau dan mesra alam.

IMEJ – FUTURE SOUTHEAST

Bandar Pintar

Widad Langkasuka akan mewujudkan bandar pintar menggunakan teknologi mampan yang memelihara alam geografi pulau dan warisan budaya yang kaya, untuk melengkapkan kediaman pembangunan bersepadu, perniagaan, kemudahan pendidikan dan hab perubatan.

Projek itu disambut baik Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor kerana ia memenuhi kesemua enam keperluan Pelan Pembangunan Kedah 2035.

Satu majlis pecah tanah telah diadakan oleh Widad Business Group (WBG) Sdn Bhd pada 23 Oktober 2022 melalui anak syarikat milik penuhnya Langkasuka Land Sdn Bhd (LLSB) untuk memulakan pembinaan di Kampung Langkasuka, fasa 1 projek itu.

IMEJ – FUTURE SOUTHEAST

LLSB memilih anak syarikat milik penuh WBG, Widad Builders Sdn Bhd, bulan lepas sebagai kontraktor bagi pakej kerja tanah bernilai RM40 juta untuk pembinaan fasa 1.

Majlis pecah tanah pakej kerja tanah itu disempurnakan oleh Menteri Besar Kedah dan disasarkan siap pada 3 Ogos 2023.

Tarikan Baru Langkawi

Apabila Widad Langkasuka dibina sepenuhnya, beliau percaya ia akan menjadi produk ikonik dan tarikan tersendiri ke Langkawi.

Projek yang berkeluasan sekitar 809.7 hektar ini terdiri daripada hospital, pembangunan perumahan, kawasan rekreasi dan kemudahan pengajian tinggi.

IMEJ – FUTURE SOUTHEAST

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh WBG pada 25 Okt, impian besar pengasas dan pengerusi eksekutif kumpulan Tan Sri Ikmal Opat Abdullah untuk mengubah dan membuka jalan untuk Langkawi berkembang daripada menjadi permata Kedah kepada menjadi destinasi “ia” dunia adalah diberi lampu hijau dengan kelulusan pengezonan semula guna tanah dan mendapatkan kelulusan perancangan pembangunan.

Taraf Global

“Sebagai projek berimpak tinggi, Widad Langkasuka akan dibina dengan memfokuskan kepada konsep penyediaan infrastruktur dan kemudahan yang kondusif untuk menjadikan Langkawi sebagai destinasi pelancongan bertaraf global,” katanya.

Dengan slogan “Legasi Berkembang,” Widad Langkasuka berusaha untuk mengekalkan sejarah luas Langkasuka prasejarah dan mengubahnya menjadi sebuah bandar termaju pada masa hadapan.

Kampung Langkasuka

Pulau tiruan berbentuk helang yang dikenali sebagai Bandar Langkasuka akan dibangunkan sebagai sebahagian daripada Kampung Langkasuka. Kelab Golf dan Desa Langkasuka, padang golf berkaliber kejuaraan dengan rumah kelab yang dibina seluas 400,000 kaki persegi, akan menjadi sebahagian daripadanya.

Vila-vila mewah yang terletak di tengah-tengah padang golf yang luas akan tersedia di LangVilla, bersama-sama dengan apartmen servis, hotel bertemakan hutan hujan yang menyentuh Laut Andaman dan pusat membeli-belah dengan pilihan runcit dan hiburan dalaman dan luaran.

Menurut ketua pegawai eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia Datuk Wira Arham Abdul Rahman, Pembukaan Kampung Langkasuka akan terus mempromosikan perusahaan dan aktiviti pelancongan pulau itu, khususnya dalam kalangan pengunjung mewah.

“Inisiatif ini, yang selaras dengan Dasar Pelancongan Negara 2020-2030, bukan sahaja akan memanfaatkan daya saing industri pelancongan Malaysia tetapi juga akan membolehkan masyarakat tempatan mencapai pembangunan sosio-ekonomi. Mida akan bersedia untuk memudahkan dan menyokong Widad Business Group pelaksanaan projek dan pengembangan masa depan,” kata Arham.

Sumber: MSN News

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *