Rempuhan Halloween Yang Melonjak Menyebabkan Kematian 

Perayaan Halloween yang disambut Korea pada Sabtu baru-baru ini bertukar tragedi apabila lebih 150 orang telah dilaporkan meninggalkan dunia.

Perayaan itu dihadiri oleh golongan muda yang berduyun-duyun ke daerah Itaewon yang sangat popular selepas 3 tahun disekat akibat pandemik. Rentetan daripada itu, ramai yang terperangkap di dalam kesesakan yang melampau sehingga menyebabkan kematian.

Kebanyakan yang berpesta itu masih muda dalam lingkungan belasan tahun memakai kostum Halloween dan selalunya kemeriahan itu akan melimpah ke tepi jalan.

Amaran Awal

Bagaimana pun, keseronokan untuk meraikan pesta halloween di lorong jalan belakang Itaewon itu berubah menjadi tragedi yang menyayat hati.

Sebelum itu, iaitu 24 jam sebelumnya, ada amaran telah dikeluarkan yang perayaan itu akan menarik ramai orang dan mendatangkan bahaya. Pada malam Jumaat, kawasan itu telah mula dikerumini kerana perayaan itu. Sehari kemudian, mereka kembali.

Sebelumnya terdapat iklan perayaan Halloween oleh kelab-kelab malam dengan persembahan istimewa.

Masih Menyiasat

Pegawai bertugas masih menyiasat apakah yang mendorong kepada kedatangan orang ramai yang melonjak. Di dalam rakaman sosial media menunjukkan orang ramai berhimpit ke jalan untuk beberapa blok mengelilingi lorong di mana banyak kematian terjadi.

Menurut saksi, sebelum 10.20 malam (waktu tempatan) huru-hara meletus, dengan polis kadang-kadang bergelut untuk mengawal orang ramai.

Orang ramai terus mengerumuni lorong yang sempit dan landai itu walaupun selepas ia sudah penuh sesak dari dinding ke dinding. Rakaman media sosial menunjukkan beberapa orang cuba memanjat sisi bangunan untuk melarikan diri daripada tekanan yang semakin meningkat, ketika yang lain menjerit, menangis dan marah.

Peserta Himpunan Jatuh

Apabila mereka yang berada di bahagian atas cerun itu jatuh, ia menyebabkan orang di bawah mereka jatuh ke atas orang lain, kata saksi.

“Kami tiba kira-kira jam 10 malam untuk pergi ke sebuah kelab tetapi kemudian melihat orang jatuh di jalan,” kata Moon Ju-young, 21. “Ada yang berdarah, yang lain menangis kerana kesakitan.”

Seorang pelajar dari Perancis, yang trauma peristiwa itu berkata, dia terperangkap dalam kumpulan orang ramai selama kira-kira satu jam setengah.

“Saya mahu pergi ke tempat yang selamat tetapi tidak mungkin,” katanya kepada Reuters. “Saya hanya didesak oleh semua orang dan saya tidak dapat berbuat apa-apa.”

Katanya, dia keluar dengan sakit dada dan pergelangan kaki yang cedera, tetapi bersimpati kepada mereka yang terbunuh atau cedera lebih parah, serta pekerja kecemasan yang bertugas bermati-matian cuba membantu menarik orang ramai. Dia juga amat kecewa dengan tindakan sebilangan yang berusaha untuk menembusi kesesakan itu dengan menolak semua orang kerana telah merumitkan tugas pegawai penyelamat. Mereka sepatutnya terus kekal tenang.

Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan timbunan mayat tersepit di antara bangunan dan tidak sedarkan diri, manakala yang lain memanggil pegawai kecemasan yang bergelut untuk membebaskan mereka daripada kesesakan itu.

“Seseorang betul-betul di sebelah saya jatuh, tetapi kemudian orang di belakang saya terus menolak saya, kemudian lebih ramai orang jatuh dan bertindih di atas satu sama lain,” kata seorang pelajar sekolah siswazah berusia 30 tahun dari Seoul. “Saya menjerit kepada orang yang menolak saya: ‘Jangan tolak! Orang jatuh!'”

Seorang wanita berkata, anak perempuannya, yang ditarik dari orang ramai, terselamat selepas terperangkap selama lebih sejam.

Seorang lagi saksi yang menyaksikan mangsa di jalanan berkata, berlaku kekeliruan ketika mereka berusaha membantu rakan-rakan.

Menurut saksi wanita berusia 20-an, adalah sukar untuk mengesan kehadiran polis di tengah-tengah orang ramai. Ramai orang berkumpul untuk Halloween setiap tahun tetapi malam Sabtu itu lebih ramai berbanding sebelum pandemik, jadi saya tidak dapat mengenal pasti yang mana satu polis disebabkan keadaan terlalu ramai.

Bapa kepada seorang mangsa wanita 20-an yang maut dalam bencana itu berkata persiapan untuk acara perhimpunan itu tidak mencukupi.

“Dijangkakan terdapat 100,000 orang atau lebih di kawasan Itaewon hujung minggu ini,” katanya kepada Reuters ketika dia berdiri di rumah pengebumian Seoul untuk mengambil mayat anak perempuannya.

“Saya fikir tidak ada persiapan untuk ini, yang membawa kepada bencana ini.”

Rakaman media sosial menunjukkan barangan peribadi dan serpihan lain bertaburan di tapak kejadian, dengan anggota bomba memberikan CPR kepada orang ramai yang terbaring di jalanan dan polis menghalang orang ramai.

“Saya berjaya melarikan diri dari tempat kejadian,” kata pelajar siswazah itu. “Tetapi jika saya tinggal di sana hanya beberapa minit lagi, maka saya tidak akan berjaya, tetapi akan mati di sana.” — REUTERS

Sumber : MSN News

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *