TM melantik bekas CMO U Mobile untuk menerajui Unifi Mobile

Dipetik dari MSN News, Jasmine Lee, bekas Ketua Pegawai Digital (CDO) dan Ketua Pegawai Pemasaran (CMO) di U Mobile, telah dilantik sebagai Naib Presiden Eksekutif (EVP) baharu untuk Mudah Alih di Telekom Malaysia (TM). Sebagai ketua perniagaan mudah alih TM yang baharu, beliau dijangka menghidupkan semula Unifi Mobile yang tidak melihat sebarang kemas kini produk utama selama lebih tiga tahun.

IMEJ – BUSINESSTODAY

Pengalaman Sebagai CMO U Mobile 8 Tahun

Jasmine telah berkhidmat sebagai CMO di U Mobile selama 8 tahun dan memainkan peranan penting dalam melancarkan pelan tanpa had mampu milik yang mengganggu industri telekomunikasi. Sebelum meninggalkan U Mobile, beliau telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Digital (CDO) pertama syarikat telekomunikasi itu pada November tahun lepas. Di bawah peranan CDO, beliau memberi tumpuan kepada membina dan meneroka peluang baharu dalam ruang digital dan mencipta pengalaman digital baharu dan penyelesaian terdorong data untuk memanfaatkan pengguna.

Sebelum menyertai U Mobile, Jasmine pernah berkhidmat sebagai Ketua Pengarah Komersial dan Komersial di AirAsia. Beliau juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif MNC Wireless selama lebih 7 tahun.

Unifi Mobile memerlukan penyegaran utama sebelum ketersediaan 5G

Unifi Mobile (dahulu dikenali sebagai Webe) dilihat sebagai syarikat telekomunikasi underdog yang dilancarkan pada 2016 selepas YTL Communications’ Yes menghidupkan rangkaian 4G LTE mereka. Ia kini mempunyai satu pelan prabayar #Bebas yang tidak menawarkan tamat tempoh kredit dan lima pelan pascabayar termasuk panggilan tanpa had RM59/bulan, SMS dan pilihan data yang terikat dengan kontrak 12 bulan. Pelan-pelan ini hampir tidak berubah walaupun sebelum wabak dan nampaknya TM tidak memberikan banyak perhatian kepada segmen mudah alihnya.

Penawaran 5G Tertangguh

Akhir tahun lepas, TM mengumumkan bahawa pelanggan pascabayar Unifi Mobile akan merasai perkhidmatan 5G dalam rangkaian Digital Nasional Berhad (DNB) tidak lama lagi. Bagaimanapun, rancangan untuk menawarkan perkhidmatan 5G telah ditangguhkan selama-lamanya.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz berkata bulan lepas bahawa TM dan YTL Communications (Yes) telah mendapat kelulusan daripada ahli lembaga mereka untuk menandatangani perjanjian untuk mengambil saham dalam DNB. Bagaimanapun, TM masih belum membuat pengumuman mengenai perjanjian 5G dengan rangkaian borong tunggal nasional. Pada masa ini, Yes 5G kekal sebagai syarikat telekomunikasi pertama dan satu-satunya yang menawarkan perkhidmatan 5G di Malaysia.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa, menjangkakan perjanjian 5G dengan DNB akan diselesaikan pada 30 September. Tarikh akhir telah berlalu dan tiada kemas kini baharu mengenai perjanjian ekuiti dan perjanjian akses.

Sumber: MSN News

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *