Elon Musk Umum Caj RM38/Bulan Untuk Akaun Twitter Yang ‘Verified’

Dipetik daripada itu dibuat hanya beberapa hari selepas lelaki terkaya di dunia itu menguasai sepenuhnya syarikat gergasi media sosial itu dalam perjanjian bernilai AS$44 bilion.

Di bawah pelan baharu itu, pelanggan berbayar akan menerima tanda semak biru terkenal Twitter yang menandakan akaun yang disahkan dan sahih.

Ciri itu pada masa ini ditawarkan hanya kepada tokoh awam, pendekatan yang disifatkan Musk sebagai “sistem tuan & petani.”

Kelebihan

Beliau berkata pelanggan Twitter Blue juga akan menerima peletakan “keutamaan” dalam “balasan, sebutan & carian,” (“replies, mentions & search,”) yang disebutnya “penting untuk mengalahkan spam/scam.”

Selain itu, kebolehan video yang diperluas, iklan yang lebih sedikit dan kemungkinan untuk pengguna mendapatkan “pintasan tembok berbayar untuk penerbit yang bersedia bekerjasama dengan kami,” katanya.

Twitter Blue pada masa ini membenarkan pengguna mengakses laman berita tertentu secara percuma dan tanpa iklan, seperti Los Angeles Times.

“Ini juga akan memberikan Twitter aliran pendapatan untuk memberi ganjaran kepada pencipta kandungan,” tweet Musk.

Menangani kebimbangan sesetengah pengguna Twitter bahawa tanda semak biru mereka akan hilang kemasyhuran, beliau juga mengumumkan “tag kedua di bawah nama untuk seseorang yang merupakan tokoh awam, yang sudah menjadi kes bagi ahli politik.”

Twitter Blue yang baru ini akan menawarkan pelbagai ciri premium lain, seperti membenarkan pelanggan mengubah suai tweet mereka.

Harga pelan baharu itu, meningkat daripada $5 sebulan, akan diselaraskan mengikut negara “berkadar dengan kadar pertukaran kuasa beli,” tambah Musk dalam jawapan kepada tweet asalnya.

Elon Musk tweet semula dan membalas kepada pengguna yang memuji idea pengesahan berbayar, berkata langkah itu “akan memusnahkan bot.”

“Jika akaun Blue berbayar terlibat dalam spam/scam, akaun itu akan digantung,” tulis Musk.

$8 (RM38/Bulan)

Elon Musk sedang mempertimbangkan untuk membuang tanda biru bagi pengguna sedia ada jika tidak membayar pelan terbaru itu. Lapor akhbar berita The Verge.

Bagaimanapun, pengguna Twitter memberi amaran bahawa mereka akan meninggalkan platform itu jika mereka perlu membayarnya.

Pemilik SpaceX dan Tesla menyatakan idea yuran langganan $8 (RM38) pada awal Selasa dalam balasan tweet kepada pengarang Stephen King, yang mengadu tentang laporan media bahawa perkhidmatan pengesahan itu boleh menelan kos $20 (RM95) sebulan.

“Twitter tidak boleh bergantung sepenuhnya pada pengiklan. Bagaimana dengan $8?” Kata Elon Musk.

Cadangan itu hanyalah sebahagian daripada siri perubahan besar yang telah dilaksanakan oleh usahawan berusia 51 tahun itu di Twitter, dengan seluruh lembaga pengarah, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal, melepaskannya minggu lalu.

Pemecatan 75% Pekerja

Dalam laporan The Washington Post, Elon Musk merancang untuk memecat kira-kira 75 peratus daripada 7,500 pekerja syarikatnya. Elon Musk membiayai perjanjian besar-besaran itu melalui campuran kekayaannya sendiri, wang daripada kumpulan pelaburan lain dan pinjaman daripada bank yang perlu dibayar balik.

Berdasarkan kepada komennya sebelum ini yang mengecam dasar penyederhanaan kandungan Twitter sebagai berat, serta siaran meme yang kerap menguji sempadan, telah memberi jeda kepada beberapa pengiklan, yang kini merupakan sumber utama pendapatan syarikat.

Sesetengah pengguna telah menyatakan kebimbangan Twitter boleh bertukar menjadi pentas global untuk ucapan benci dan salah maklumat.

Dia cuba menenangkan kegelisahan dengan meyakinkan pada hujung minggu bahawa laman web itu tidak akan menjadi platform yang “jahat” dan mengumumkan pembentukan penyederhanaan kandungan.

Sumber: NST

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *