Ketua Polis Korea Selatan Berkata Tindakan Terhadap Lonjakan Orang Ramai “Tidak Mencukupi”

Dipetik daripada NST, Ketua Polis Korea Selatan berkata bahawa mereka telah menerima beberapa laporan segera tentang bahaya sebelum tragedi acara Halloween itu tetapi pengendalian mereka terhadapnya “tidak mencukupi.”

Lebih 150 orang terbunuh yang kebanyakannya orang muda dan banyak yang cedera ketika perayaan Halloween yang melonjak di daerah popular Itaewon, Seoul.

Oleh kerana acara itu bukan acara rasmi, maka pihak berkuasa negara itu tidak menguruskan kehadiran orang ramai secar aktif.

Menurut Ketua Polis Negara itu, Yoon Hee-keun, terdapat banyak laporan kepada polis yang menunjukkan keseriusan di lokasi sejurus sebelum kemalangan itu berlaku. Pihak Polis sedia maklum dengan laporan itu tetapi mengakui cara maklumat itu dikendalikan tidak mencukupi.

Lazimnya, Korea Selatan mampu mengawal orang ramai seperti perhimpunan protes sering dikawal ketat. Adakalanya pegawai bertugas boleh melebihi jumlah peserta.

Tetapi, bagi perayaan Halloween di Itaewon baru-baru ini, tiada penganjur acara yang ditetapkan orang ramai berpusu-pusu ke kawasan itu untuk menghadiri acara yang diadakan oleh bar, kelab dan restoran.

Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol berkata pada hari Selasa, negara itu perlu segera memperbaiki sistemnya untuk menguruskan orang ramai berikutan bencana itu.

Dalam mesyuarat kabinetnya, beliau berkata keselamatan rakyat adalah penting, sama ada terdapat penganjur acara atau tidak.

Beliau menyeru agar negara itu membangunkan “keupayaan digital yang canggih” untuk meningkatkan pengurusan orang ramai. Bagaimana pun, pengkritik mendakwa alat sedemikian sudah wujud dan tidak digunakan di Itaewon.

Dewan Bandaraya Seoul mempunyai sistem pemantauan orang ramai masa nyata yang menggunakan data telefon mudah alih untuk meramalkan saiz orang ramai, tetapi ia tidak digunakan pada malam Sabtu, lapor media tempatan.

Pihak berkuasa daerah Itaewon menganggap ia bukan perayaan tetapi fenomena Tidak perlu pelan rasmi untuk kawalan orang ramai. Oleh itu, tiada sebarang rondaan keselamatan dikerahkan.

Pada malam itu, berpuluh-puluh ribu orang berpusu-pusu di lorong yang sempit itu. Menurut saksi, polis atau kawalan orang ramai tidak kelihatan di sana. Pengunjung pesta yang keliru terus menolak sehingga mereka terperangkap di lorong sempit itu.

Penganalisis berkata, hal ini mudah dielakkan, walaupun dengan hanya sebilangan kecil pegawai polis.

Menurut G. Keith Still, profesor sains di Universiti Suffolk, “Pengurusan orang ramai yang baik dan selamat bukan mengenai nisbah, tetapi mengenai strategi orang ramai – untuk kapasiti orang ramai yang selamat, aliran, kepadatan”.

Pakar Korea Selatan Lee Young-ju berkata bahawa jika polis tempatan tahu mereka akan menjadi pendek tangan, mereka boleh mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa tempatan atau penduduk atau pemilik kedai.

Sumber: MSN News

* Jika terdapat pindaan/pembetulan/tambahan di dalam artikel ini, sila maklumkan kepada pihak kami.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *