Korea Utara Melepaskan Lebih 10 Peluru Berpandu, Satu Dekat Dengan Korea Selatan

Korea Utara melepaskan lebih 10 peluru berpandu pada hari Rabu, termasuk satu yang mendarat berhampiran perairan Korea Selatan seperti yang dikatakan oleh Presiden Yoon Suk-yeol sebagai “secara berkesan pencerobohan wilayah”, lapor NST.

Satu peluru berpandu balistik jarak dekat melintasi Garisan Had Utara, sempadan maritim de facto antara kedua-dua negara, menyebabkan amaran jarang berlaku untuk penduduk di pulau Ulleungdo untuk mencari perlindungan.

Pihak tentera berkata ia adalah “kali pertama sejak semenanjung dibahagikan” pada akhir permusuhan Perang Korea pada 1953 bahawa peluru berpandu Korea Utara telah mendarat begitu dekat dengan perairan wilayah Selatan.

“Presiden Yoon menegaskan hari ini bahawa provokasi Korea Utara adalah pencerobohan wilayah yang berkesan oleh peluru berpandu yang melintasi Garisan Had Utara buat kali pertama sejak pembahagian itu,” dalam satu kenyataan.

Menurut pihak tenteranya, peluru berpandu yang paling hampir dengan Korea Selatan telah mendarat di perairan kira-kira 57 kilometer (35 batu) timur tanah besar Korea Selatan.

Tentera mengeluarkan kenyataan yang menyifatkan pelancaran peluru berpandu berhampiran perairan wilayah Korea Selatan sebagai “sangat jarang dan tidak boleh diterima”.

Tidak lama kemudian, tentera Korea Selatan telah bertindak tegas terhadap provokasi itu dengan melepaskan tiga peluru berpandu udara ke darat berhampiran tempat di sempadan maritim di mana peluru berpandu Korea Utara itu mendarat.

Amaran serangan udara dikeluarkan untuk Ulleungdo selepas pelancaran peluru berpandu Korea Utara. Amaran itu disiarkan di televisyen nasional dan memberitahu penduduk supaya “berpindah ke tempat perlindungan bawah tanah terdekat”.

Menurut Pihak Ketenteraan Korea Selatan pada mulanya mereka mengesan pelancaran tiga peluru berpandu balistik jarak dekat. Tetapi ia kemudian mengumumkan Korea Utara telah menembak lebih daripada 10 peluru berpandu “dari pelbagai jenis hari ini ke arah timur dan barat”.

Yoon Suk-yeol memanggil mesyuarat Majlis Keselamatan Negara berhubung pelancaran itu, mengarahkan “langkah pantas dan tegas”.

Jepun juga mengesahkan pelancaran peluru berpandu Korea Utara, dengan Perdana Menteri Fumio Kishida memberitahu pemberita bahawa dia merancang untuk memanggil “mesyuarat keselamatan negara secepat mungkin.”

Pelancaran peluru berpandu Korea Utara pada hari Rabu nampaknya “demonstrasi bersenjata paling agresif dan mengancam terhadap Selatan sejak 2010,” Cheong Seong-chang, seorang penyelidik di Institut Sejong, memberitahu AFP.

“Kini keadaan berbahaya dan tidak stabil yang boleh membawa kepada konflik bersenjata,” tambahnya.

Ujian peluru berpandu hari Rabu menyusuli beberapa pelancaran baru-baru ini, termasuk apa yang dikatakan Korea Utara sebagai latihan nuklear taktikal.

Washington dan Seoul telah berulang kali memberi amaran bahawa pelancaran itu boleh memuncak dalam satu lagi ujian nuklear — yang akan menjadi yang ketujuh Pyongyang.

“Setakat yang saya ingat, Korea Utara tidak pernah membuat provokasi sebegitu apabila Korea Selatan dan AS mengadakan latihan bersama mereka,” Park Won-gon, seorang profesor di Universiti Ewha “Pyongyang nampaknya telah menyelesaikan penghalangnya yang paling kuat. Ini adalah ancaman serius. Utara juga nampak yakin dengan keupayaan nuklear mereka.” — AFP

Sumber: NST

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *