sustainable city Africa

URB Mendedahkan Rekabentuk Bandar Mampan Terbesar di Afrika

IMEJ VIA ARCHDAILY

Dipetik daripada Archdaily, URB telah mendedahkan projek bandar paling mampan (sustainable city) di Afrika, pembangunan yang boleh menampung sekitar 150,000 penduduk. Dikenali sebagai The Parks, bandar ini dirancang untuk menghasilkan 100% tenaga, air & makanan di tapak melalui biodom, penjana udara-kepada-air dengan kuasa suria dan pengeluaran biogas. Projek seluas 1,700 hektar itu akan menampilkan hab kediaman, perubatan, ekopelancongan dan pendidikan untuk menjadi salah satu penyumbang penting kepada ekonomi hijau dan teknologi yang semakin berkembang di Afrika Selatan.

Penjana Keseluruhan Pembangunan

Ruang hijau adalah pusat penjana dan penggerak keseluruhan pembangunan. Projek sepanjang 5km itu akan menyepadukan 12 kawasan biofilik guna bercampur untuk menghubungkan penduduk ke semua hab dalam bandar dalam beberapa minit dengan berjalan kaki, berbasikal atau pengangkutan ulang-alik E.V berkelajuan tinggi.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Selain landskap, The Parks akan menggabungkan kaedah pertanian bandar yang berbeza seperti taman komuniti, biodom, akuaponik dan ladang menegak. Infrastruktur pertanian juga akan mengguna pakai ladang bandar pintar FEW+W berskala berteknologi tinggi pertama di dunia, yang menggunakan air masin. Bandar ini akan menyediakan ladang ikan dan tenusu yang didayakan oleh sains data, IoT, AI, dan automasi untuk menghasilkan makanan berkualiti tinggi. Sisa organik akan menyokong pengeluaran biogas sebagai sumber tenaga tambahan.

Teknologi Percetakan 3D

Dalam projek ini, teknologi percetakan 3D akan menjadi sebahagian daripada proses pembinaan. Selain meminimumkan sisa dan meningkatkan kecekapan. Minyak masak dari restoran dan dapur yang telah digunakan akan dikitar semula menjadi Biodiesel dan digunakan sebagai bahan api dalam pembinaan untuk pembangunan masa hadapan.

IMEJ VIA ARCHDAILY

“The Parks dirancang secara inovatif dengan standard kemampanan tertinggi untuk mewujudkan komuniti bebas kereta & destinasi sifar karbon yang unik. (…) Landskap ini direka untuk menggalakkan kelestarian sosial dan gaya hidup aktif, yang meresap ke seluruh kawasan awam bandar” Kata Baharash Bagherian, Ketua Pegawai Eksekutif URB.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Mewujudkan Lebih Banyak Peluang Pekerjaan

Pelaburan sebanyak USD 20 billion diperuntukkan dan dijangka wujud lebih daripada 40,000 pekerjaan dalam jangka pendek dan jangka masa panjang semasa perancangan, pembinaan & operasi bandar. Bandar akan menjadi automatik & digital, dengan majoriti pekerjaan dalam teknologi hijau. The Parks akan menjadi penanda aras kehidupan mampan yang berdaya maju dan sumbangan positif kepada pertumbuhan ekonomi hijau Afrika Selatan.

URB yang berpangaklan di Dubai menerajui projek yang bercita-cita tinggi menghubungkan masa depan bandar mampan. Pelan yang dilancarkan seperti Urban Tech District di Dubai dan Xzero di Kuwait, berusaha untuk mengoptimumkan pengagihan kepadatan untuk mewujudkan bandar pintar dan mudah dijalani melalui pertanian, pembangunan komuniti dan teknologi.

Sumber: Archdaily

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *