Muzium Seni & Sains Australia Umum Pemenang untuk Pertandingan Rekabentuk Powerhouse Ultimo

Museum of Arts & Science di Sydney, Powerhouse Ultimo, telah mengumumkan pemenang rekabentuk senibina untuk rombakan semula ruang galeri muzium yang lama. Rekabentuk yang baru itu akan membawa ruang pameran inovatif dan juga ruang pendidikan.

Pertandingan itu telah merekodkan lebih daripada 100 pendaftaran di seluruh Australia. Cadangan rekabentuk yang dipilih ialah pasukan Australia Architectus, Durbach Block Jaggers Architects, Tyrrell Studio, Youssofzay + Hart, Akira Isogawa, Yerrabingin, Finding Infinity dan Arup. Pemenang akan merekabentuk muzium yang bertaraf dunia sebagai menyokong industri kreatif di Australia. Dalam masa yang sama, untuk mengukuhkan reputasi Sydney sebagai destinasi budaya global.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Projek pembaharuan ini akan memberi nafas baru kepada salah satu muzium yang paling dihormati di Australia yang akan memberikan pengalaman mengikut piawaian muzium antarabangsa. Ruang dalam diperluaskan untuk menyediakan ruang baru kepada koleksi-koleksi Powerhouse.

Kawasan bandar baru itu akan menghubungkan muzium ke kawasan The Goods Line yang mana akan mewujudkan dataran orang ramai yang baru dan sangat penting untuk Sydney. Projek itu akan meningkatkan ruang orang ramai disamping dapat menyokong aktiviti luar.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Depan Harris Street pula akan dihidupkan semula dengan ruangan studio kreatif untuk program pendidikan dan industri serta mewujudkan peluang baru untuk mengakses perpustakaan dan arkib muzium.

“Bangunan baru itu memberi bayangan semula kepada warisan dan pemandangan bandar dari pelbagai peringkat lereng ini – daripada kegunaan, peredaran, teres dan taman. Penghormatan dan segera, bangunan yang diimaginasikan semula bersama-sama Powerhouse, penjelmaan kuat kedua-dua geografi dan latar belakang.” kata Camilla Block, Pengarah Rekabentuk.

Pada dasarnya, cadangan projek itu merupakan pengiktirafan terhadap warisan tapak tersebut. Perancangan ini mengikuti metodologi rekabentuk Orang Asli di Australia, yang sememangnya mempunyai hubungan antara pelbagai elemen negara itu, komuniti, bukan manusia dan masyarakat untuk memahami hubungan dan pertalian secara keseluruhannya.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Pertandingan rekabentuk Powerhouse Ultimo adalah sebahagian daripada rekod pelaburan Kerajaan New South Wales dalam infrastruktur kebudayaan bagi mengukuhkan reputasi Sydney sebagai destinasi global dan budaya. Oleh itu, Opera Sydney juga sedang dalam pengubahsuaian dan dibuka semula pada September 2022. Begitu juga, Arkitek Snøhetta+Hassell telah dipilih untuk merekabentuk semula Harbourside di Darling Harbour, Sydney yang dijangka bermula pada tahun 2023, ruang orang ramai seluas 13,500 meter persegi akan besarkan di sepanjang lebih 240 meter kawasan tepi air dalam kawasan Darling Harbour di Sydney.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *