Piala Dunia 2022: Morocco ke Separuh Akhir

Oleh Azizi MY

Morocco atau Maghribi berjaya ke separuh akhir Piala Dunia 2022 selepas menumpaskan Portugal 1-0. Gol tunggal oleh Youssef En-Nesyri pada minit ke 42′ memusnahkan impian pasukan Portugal untuk mara ke separuh akhir.

Morocco, walaupun tidak menguasai permainan namun, persembahan mantap dan tahap disiplin yang tinggi, pasukan itu akhirnya berjaya bertahan dan menggunakan peluang sebaiknya hingga memperoleh gol kemenangan di separuh masa pertama.

Asakan demi asakan

Pada minit ke 44′, Portugal nyaris menyamakan kedudukan apabila percubaan Fernandes terkena palang. Portugal sekali lagi memperolehi peluang keemasan apabila rembatan Ferdandes pada minit ke 63′ melepasi sedikit sahaja palang gol Morocco.

Pada minit ke 82′, Portugal, melalui rembatan padu João Félix, ditepis kemas oleh penjaga gol Morocco. Ronaldo juga turut terlepas peluang untuk menyamakan kedudukan pada minit ke 90′, namun rembatan lemahnya ditepis penjaga gol Morocco dan seterusnya menangkap kemas sebelum disambar sekali lagi oleh Ronaldo.

Kad merah

Di hujung-hujung masa perlawanan, seorang pemain Morocco, Walid Cheddira dilayangkan kad merah pada minit ke 90+3′, apabila mengasari pemain Portugal, João Félix. Morocco berpeluang untuk menambah jaringan pada minit ke 90+5′, tetapi entah kenapa rembatan Zakaria Aboukhlal terlalu lemah dan tidak sepatutnya peluang terbuka itu tidak dimanfaatkan sebaiknya.

Asakan demi asakan dilakukan Portugal, namun kekentalan barisan pertahanan Morocco menafikan usaha Portugal. Minit ke 90+6′, tandukan Pepe tersasar ke sebelah kiri gawang Portugal. Pujian juga harus diberikan kepada penjaga gol Morocco, yang beraksi cemerlang sepanjang perlawanan.

Keputusan penuh, Morocco 1 – 0 Portugal.

Sejarah baru negara Afrika

Dengan kemaraan Morocco ke separuh akhir, sekali gus mencipta sejarah baru dalam Piala Dunia apabila mereka menjadi pasukan Afrika pertama yang layak ke peringkat itu.

Para peminat Morocco juga seperti tidak percaya dengan apa yang mereka saksikan, selepas pasukan kesayangan mereka layak ke separuh akhir. Manakala penyokong Portugal terdiam seribu bahasa. Hakikatnya, inilah yang sedang berlaku. Walau apa jua yang akan terjadi selepas perlawanan ini, sejarah sudah pun tercipta.

Tahniah Morocco!

Tonton Highlights

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *