House of Music Hungary merupakan pusat kebudayaan terbesar di Eropah direka oleh Sou Fujimoto Architects. House of Music Hungary menjadi hab kepada penduduk bandar dan pengunjung dari seluruh dunia yang ingin menghadiri konsert, pameran atau merakam muzik di bangunan itu.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Projek itu melibatkan kira-kira 300 pekerja, termasuk beberapa orang pakar. Rekabentuk itu menonjolkan rekabentuk bentuk dewan muzik berdinding kaca yang menarik dan inovatif secara akustik. Suasana siling berlapis emas dan berbentuk gelombang bunyi, yang diilhamkan dari zaman art-nouveau.

Menurut Arkiteknya, Sou Fujimoto, lokasi projek ini dikelilingi oleh alam semula jadi. Oleh itu, dia sebagai arkitek mendapat idea untuk bermain muzik di tengah-tengah hutan sambil melihat suasana hijau disekitarnya. Tambahnya, dari situ, maka bermulalah idea auditorium kaca berkanopi dan tempat hiburan terbuka. Itu Adalah apa yang diimpikan oleh Sou Fujimoto.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Katanya, mengalami sendiri di bangunan itu adalah lebih menakjubkan berbanding melihat pada gambar memandangkan itu adalah kali pertama dia sebagai arkitek mengunjungi House of Music Hungary sejak dibuka kepada orang ramai pada Disember 2021.

Sou Fujimoto memaklumkan bahawa prohej itu mendapat kerjasama daripada jurutera akustik terkenal, Nagata yang berpangkalan di Jepun. Ia memudahkan tugas Sou Fujimoto untuk berunding dengannya. Dalam masa yang sama meminta pihak di Hungary membantu mencari penyelesaian di tapak.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Akhirnya, ia boleh dilakukan melalui dinding kaca berkembar, fasad kaca dalaman zig-zag dan bahan penyerapan bunyi yang disepadukan di belakang panel logam siling kanopi.

Menurut Sou Fujimoto, antara cabaran terbesar arkitek itu ialah apabila berdepan dengan pandemik tetapi dia sempat melakukan lawatan tapak dan melihat sampel bahan. Banyak keputusan berjaya dibuat sebelum pandemik dan setiap 3 bulan proses rundingan dilakukan melalui Zoom dengan pasukan yang berada di tapak binaan. Arkitek Sou Fujimoto mengakui ia adalah proses yang sukar kerana tidak dapat merasai keadaan sebenar ketika ia dibina. Keadaan itu memaksa arkitek meminta pihak yang berada di tapak menghantar sampel bahan yang penting ke Jepun untuk mengkaji secara mendalam.

Tambahnya, proses seperti ini yang paling penting ialah kepercayaan. “Saya sangat gembira dengan hasilnya” Katanya.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Bagi menghormati tradisi tempatan, Hungary, daun emas di siling adalah elemen yang sangat penting. Ia diilhamkan melalui lawatan pertama arkitek itu ke akademi muzik Budapest yang mempunyai dewan muzik utama yang dihiasi dengan emas. Katanya lagi, emas juga merupakan tradisi di Jepun, dalam masa yang sama, ia sebagai penghormatan kepada budaya dan tradisi Jepun juga.

Menurut Sou Fujimoto, senibina dan budaya Jepun berkait rapat dengan alam semula jadi dan mewujudkan ruang yang kaya.

Berkenaan dengan idea rekabentuk moden, Sou Fujimoto berkata, muzium perlu memikirkan tentang masa depan dan sentiasa berfikir ke hadapan untuk terus bertahan. Ini yang diterapkan kepada projek ini yang menghubungkan persekitaran semula jadi melalui penggabungan ruang interaktif seperti pameran dan dewan muzik.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Sou Fujimoto memaklumkan bahawa dia dipengaruhi oleh ciri-ciri orang Hungary ketika menyediakan rekabentuk projek ini. Beliau menambah, ia dapat dirasakan dengan kemesraan dan kerjasama yang ditunjukkan oleh pasukan tempatan dari awal dan sepanjang proses pembinaan.

Apa yang menggembirakan Sou Fujimoto ialah apabila projek itu diterima. Apatah lagi projek itu adalah projek pusat kebudayaan yang pertama kali dilakukan di luar negara. Dia teruja untuk mengetahui tentang aktiviti dan program yang diadakan. Menurutnya, dalam senibina apa yang penting ialah pengguna dan pengunjungnya. Oleh itu, Sou Fujimoto menekankan senibina masa depan yang selaras dengan alam semula jadi.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Untuk menjayakan projek ini, kerjasama dengan Nagata Acoustic dilakukan dan Nagata merupakan pihak bertanggungjawab untuk bunyi khas di Sydney Opera House dan Walt Disney Concert Hall. Presiden syarikat itu Keiji Oguchi mempunyai tugas besar untuk memastikan dewan muzik berfungsi dengan telus. Walaupun dia terharu dan bermotivasi untuk menterjemahkan konsep “alam semula jadi memasuki bangunan melalui kaca” Sou Fujimoto kepada realiti kalis bunyi, dia sedar bahawa ada banyak isu Akustik yang perlu diselesaikan.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Menurutnya, apabila memasang permukaan kaca di ruang akustik seperti dewan, adalah perlu mempertimbangkan dengan teliti dua perkara utama iaitu penebat bunyi dan akustik bilik.

Beliau menjelaskan bahawa banyak ciri yang perlu diambil kira untuk ruang, terutamanya untuk bilik seperti dewan acara utama. Ciri-ciri bunyi yang perlu disediakan ialah keintiman akustik, tindak balas bilik, dasar yang dalam, mengimbangi kejelasan dan dengung, kemesraan penonton dan bunyi yang optimum untuk pemuzik di atas pentas. Perkara yang perlu dipertimbang untuk mencapai matlamat ini adalah bentuk fizikal khusus ruang dan kemasan dalaman. Susun atur segi empat tepat yang memanjangkan dewan dengan pentas di hujungnya yang sempit dan corak zigzag pada dinding kaca dalaman mengoptimumkan kesan serakan akustik.

IMEJ VIA ARCHDAILY

Di samping itu, beberapa langkah berbentuk piramid sirip kaca ke atas dipasang di hadapan struktur pentas untuk menghalang pembentukan mod akustik dalam arah mendatar dan membentuk medan bunyi yang lebih tersebar.

Motif daun yang dilekatkan pada siling kalis bunyi adalah satu lagi kemasan istimewa yang direka oleh Sou Fujimoto yang mendapat ilhamkan dari hiasan siling di Dewan Besar Akademi Liszt. Daun pelbagai saiz disusun secara rawak yang mendedahkan lebih 50% permukaan di luar. Diperbuat daripada bahan komposit dengan lapisan redaman yang diapit di antara panel aluminium, unsur-unsur dan lampirannya perlu dibuktikan kekukuhannya supaya tidak menyebabkan bunyi berdenting.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Tentang Kami

Menulis blog, melukis pelan, melakar pelan, merekabentuk rumah, fotografi senibina. Membantu menyediakan rekabentuk pelan rumah kediaman dan bangunan sehingga kelulusan PBT. Hubungi kami untuk dapatkan bantuan pelukis pelan arkitek.

Temui Kami

  • Bandar Baru Pasir Mas, Kelantan

Masa

  • Hari : Ahad - Khamis
  • Waktu: 9.00 pagi - 5.00 petang
  • 1
  • 166
  • 562,000