Kerajaan Peruntuk RM152.6 Juta Ambil Alih Projek Kapal OPV Tergendala

Kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM152.6 juta untuk mengambil alih projek kapal peronda luar pesisir (OPV) yang terhenti oleh bekas anak syarikat Lembaga Tabung Haji (LTH), kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kerajaan telah memutuskan bahawa Kementerian Kewangan akan mengambil alih projek OPV sebelum ini di bawah bekas anak syarikat Lembaga Tabung Haji (LTH).

“Peruntukan tambahan sebanyak RM152.6 juta akan disuntik untuk projek itu yang akan siap menjelang tahun ini,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Kabinet pada Rabu (4 Jan).

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata adalah penting untuk menyelamatkan projek itu kerana ia berkaitan dengan keselamatan dan pertahanan perairan maritim negara.

Projek OPV itu dikendalikan oleh THHE Destini Sdn Bhd, bekas anak syarikat LTH.

Syarikat itu sepatutnya menghantar tiga OPV kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia secara berperingkat mulai 2020 tetapi gagal berbuat demikian.

Dalam isu berasingan, Anwar berkata tidak ada rancangan untuk memotong pencen bekas anggota Kabinet.

Beliau berkata cadangan sebegitu perlu dilihat dengan teliti kerana ia memerlukan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Untuk memansuhkan atau menghapuskan pencen, adalah mustahil kerana isu ini ada kaitan dengan Perlembagaan Persekutuan dan ia perlu diteliti dengan teliti,” katanya.

* IMEJ VIA FMT

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *