Nvidia dikatakan akan menghantar GPU yang lebih baru dan lebih murah untuk siri RTX 40

Beberapa khabar angin telah dilaporkan tentang kemungkinan NVidia akan mengeluarkan GPU siri RTX 40, cip AD103 dan AD104 dalam RTX4080 dan RTX4070 akan datang. Beberapa pengeluar GPU telah mengesahkan khabar angin tersebut yang mana turut akan membantu mengurangkan kos pembuatan kad grafik yang lebih murah.

Rakan kongsi AIB Nvidia, Gainward, berdasarkan kepada Igor’s Lab, adalah yang pertama mengesahkan berita tentang GPU baru itu yang turut disertai MSI, Galax dan Colorful.

GPU baru itu bukan versi yang dipotong beberapa komponen penting. Namun, Nvidia dan rakan kongsinya akan mengetepikan beberapa komponen yang tidak diperlukan seperti comparator circuit, yang membantu mengawal voltan dan mengurangkan kos pembuatan dengan jumlah tertentu. Untuk menjadi jelas, ini bukanlah cara yang luar biasa bagi syarikat untuk memperhalusi dan memudahkan pembuatan, serta mengurangkan kos.

Ini mungkin sebagai galakan kesetiaan daripada rakan kongsi AIBnya selepas EVGA menarik diri daripada permainan GPU yang tidak menguntungkan kerana harga yang mahal.

Kita bakal melihat cip AD104-250 RTX 4070 bertukar kepada versi AD104-251, dengan AD103-300 RTX 4080 juga mendapat varian AD103-301. Tidak dapat dipastikan adakah ini akan menggantikan cip semasa dalam RTX 4080. Igor’s Lab memaklumkan bahawa mereka yakin varian RTX 4070’s -251 akan mula dikeluarkan dalam masa beberapa minggu dari versi standard.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *