Gempa Turki & Syria: Mangsa Yang Terkorban Melebihi 5,000 Orang

Pasukan penyelamat berlumba-lumba untuk mencari mangsa yang terselamat di dalam runtuhan bangunan akibat gempa bumi berukuran 7.8 magnitud dan beberapa gegaran susulan yang melanda timur Turki dan negara jiran Syria. Pencarian setakat ini telah menemui lebih banyak mayat yang menjadikan angka kematian kepada melebihi 5,000 orang.

Negara-negara di seluruh dunia bergegas menghantar pasukan penyelamat untuk membantu. Agensi pengurusan bencana Turki berkata lebih 24,400 kakitangan kecemasan kini sudah berada di lapangan. Tetapi dengan kawasan yang begitu luas dilanda gempa bumi Isnin lalu mengakibatkan hampir 6,000 bangunan disahkan runtuh di Turki sahaja, usaha menyelamat tidak berjaya.

Suhu yang berada bawah paras beku juga menjadi salah satu faktor yang menghalang usaha menyelamat. Hampir 200 gegaran susulan, menjadikan kerja-kerja pencarian melalui struktur yang tidak stabil berisiko.

Nurgul Atay memberitahu The Associated Press, dia dapat mendengar suara ibunya di bawah runtuhan bangunan runtuh di bandar Antakya, ibu kota wilayah Hatay, tetapi usahanya sendiri dan orang lain untuk masuk ke dalam runtuhan itu sia-sia tanpa sebarang krew penyelamat dan alat berat untuk membantu.

“Sekiranya kami boleh mengangkat papak konkrit kami akan dapat mencapainya,” katanya. “Ibu saya berumur 70 tahun, dia tidak akan dapat bertahan lama.”

Di seberang wilayah Hatay, hanya di barat daya pusat gempa bumi, pegawai bertugas berkata sebanyak 1,500 bangunan musnah dan ramai orang melaporkan saudara-mara terperangkap di bawah runtuhan tanpa bantuan atau pasukan penyelamat tiba.

Sesekali kedengaran sorakan sepanjang malam apabila mangsa yang terselamat dibawa keluar dari runtuhan.

Gempa itu, yang berpusat di wilayah tenggara Turki, Kahramanmaras, menyebabkan penduduk Damsyik dan Beirut bergegas ke jalan dan gegaran tersebut turut dirasai sejauh Kaherah, Mesir.

Sebastien Gay, ketua misi di Syria berkata kemudahan kesihatan di utara Syria terharu dengan kakitangan perubatan yang bekerja sepanjang masa untuk membantu sejumlah besar mangsa yang cedera.

Di wilayah Hatay Turki, beribu-ribu orang berteduh di pusat sukan atau dewan keramaian, manakala yang lain bermalam di luar, berhimpit-himpit di dalam selimut dekat unggun api.

Turki mempunyai sejumlah besar tentera di wilayah sempadan dengan Syria telah menugaskan pasukan tentera untuk membantu dalam usaha menyelamat, termasuk mendirikan khemah untuk gelandangan dan hospital lapangan di wilayah Hatay. Menteri Pertahanan, Hulusi Akar berkata sebuah briged bantuan kemanusiaan yang berpangkalan di Ankara dan lapan pasukan mencari dan menyelamat tentera juga telah dikerahkan.

Sebuah kapal tentera laut berlabuh hari ini di pelabuhan wilayah Iskenderun, di mana sebuah hospital runtuh, untuk mengangkut mangsa yang terselamat yang memerlukan rawatan perubatan ke bandar berdekatan Mersin. Asap tebal dan hitam naik dari kawasan lain di pelabuhan, di mana anggota bomba masih belum dapat memadamkan kebakaran yang berlaku di antara kontena perkapalan yang tumbang akibat gempa bumi yang berlaku.

Di bandar Gaziantep, Turki, kira-kira 33km dari pusat gempa, orang ramai berlindung di pusat beli-belah, stadium, masjid dan pusat komuniti.

Naib presiden Turki, Fuat Oktay berkata jumlah kematian di Turki meningkat kepada 3,419 orang, manakala 20,534 lagi cedera.

Jumlah kematian di kawasan yang dikuasai kerajaan di Syria meningkat kepada 812 orang, dengan kira-kira 1,450 cedera, menurut kementerian kesihatan. Di barat laut negara yang dikuasai pemberontak, Pertahanan Awam Syria pembangkang, atau White Helmets, kumpulan paramedik yang mengetuai operasi menyelamat, berkata bahawa sekurang-kurangnya 790 orang terbunuh dan lebih 2,200 orang cedera.

Itu menjadikan jumlah keseluruhan meningkat kepada 5,021.

Pihak berkuasa bimbang angka kematian akan terus meningkat ketika penyelamat mencari mangsa yang terselamat di antara kusut logam dan konkrit yang tersebar di seluruh wilayah yang dilanda perang saudara selama 12 tahun Syria dan krisis pelarian.

Dalam ikrar bantuan antarabangsa terbaru, presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol berkata beliau sedang bersiap sedia untuk segera menghantar pasukan mencari dan menyelamat seramai 60 orang serta bekalan perubatan dan 50 tentera.

Kerajaan Pakistan menghantar penerbangan yang membawa bekalan bantuan dan pasukan mencari dan menyelamat seramai 50 anggota awal hari ini, dan berkata akan ada penerbangan bantuan harian ke Syria dan Turki mulai Rabu. India juga berkata, mereka akan menghantar dua pasukan mencari dan menyelamat, termasuk anjing terlatih dan kakitangan perubatan.

Perdana Menteri Pakistan Shehbaz Sharif sendiri akan berangkat ke Ankara untuk menyatakan takziah dan solidaritinya, menurut satu kenyataan dari Islamabad.

Presiden AS Joe Biden menghubungi Erdogan untuk mengucapkan takziah dan menawarkan bantuan kepada sekutu NATO itu. Rumah Putih berkata ia menghantar pasukan mencari dan menyelamat untuk menyokong usaha Turki.

Gempa bumi itu menimbulkan lebih banyak kesengsaraan di wilayah yang telah mengalami penderitaan yang luar biasa sejak sedekad lalu.

Di Syria pula, kawasan yang terjejas dibahagikan antara wilayah yang dikuasai kerajaan dan enklaf terakhir yang dikuasai pembangkang di negara itu. Dikelilingi oleh tentera kerajaan yang disokong Rusia. Turki merupakan rumah kepada berjuta-juta pelarian dari perang saudara Syria.

Di kawasan yang dikuasai pemberontak, beratus-ratus keluarga masih terperangkap dalam runtuhan, kata White Helmets dalam satu kenyataan. Kawasan itu dipenuhi sekitar 4 juta orang yang berpindah dari bahagian lain negara itu akibat perang. Ramai yang tinggal di bangunan yang sudah rosak akibat peperangan.

Pusat perubatan yang sibuk turut cepat dipenuhi dengan mangsa yang cedera, menurut pekerja penyelamat. Beberapa kemudahan terpaksa dikosongkan, termasuk hospital bersalin, menurut organisasi perubatan SAMS.

Lebih 7,800 orang berjaya diselamatkan di 10 wilayah, menurut Orhan Tatar, kata pihak berkuasa pengurusan bencana Turki.

Rantau ini terletak di atas garis sesar utama dan sering digegarkan oleh gempa bumi. Kira-kira 18,000 orang terkorban dalam gempa bumi yang sama kuat yang telah melanda barat laut Turki pada tahun 1999.

Kajian Geologi AS mengukur gempa pada 7.8, dengan kedalaman 18km. Beberapa jam kemudian, satu lagi gempa bumi, ia mungkin dicetuskan oleh gegaran yang pertama, melanda lebih 100km jauhnya dengan 7.5 magnitud.

Gegaran kedua menyebabkan bangunan pangsapuri bertingkat di bandar Sanliurfa di Turki tumbang ke atas jalan.

Beribu-ribu bangunan dilaporkan runtuh di kawasan yang luas dari bandar Syria Aleppo dan Hama ke Diyarbakir Turki, lebih 330km ke timur laut.

IMEJ VIA

MSN

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *