Gempa Turkiye: Mayat pemain bola sepak Ghana Atsu ditemui

Mayat bekas pemain antarabangsa Ghana, Christian Atsu ditemui selepas gempa bumi besar di Turkiye, lapor media tempatan pada Sabtu.

Atsu, 31, terperangkap dalam gempa bumi berukuran 7.8 magnitud yang menggegarkan Turkiye dan Syria pada 6 Februari, kini telah mengorbankan lebih 43,000 orang.

Terdapat laporan awal dia telah diselamatkan sehari selepas gempa bumi, tetapi ini ternyata palsu.

Pengurusnya di Turkiye, Murat Uzunmehmet, memberitahu pada hari Sabtu bahawa mayatnya telah ditemui di bawah runtuhan di wilayah Hatay, selatan Turki.

“Kami telah mencapai mayatnya yang tidak bernyawa. Barang-barangnya masih dikeluarkan. Telefonnya juga ditemui,” kata Uzunmehmet kepada DHA.

Pemain tengah Atsu menghabiskan empat musim di Chelsea sebelum perpindahan tetap ke Newcastle pada 2017. Dia menandatangani kontrak bersama kelab Turki, Hatayspor.

Pekerja mencari dan menyelamat menemui mayat Atsu di tempat dia menginap iaitu di Ronesans Residence, sebuah blok flat mewah bertingkat tinggi yang tumbang di bandar Antakya di Hatay.

Polis Turki menahan kontraktor bangunan itu di lapangan terbang Istanbul minggu lalu ketika dia kelihatan sedang menuju ke Montenegro, menurut agensi berita negara Anadolu.


-MSN

– Sumber foto

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *