Hentikan perobohan rumah kedai sebelum perang, MBPP digesa

Majlis Bandaraya Pulau Pinang digesa untuk menghalang perobohan empat lot rumah kedai sebelum perang di Lorong Kinta bagi memberi laluan kepada pembinaan baharu.

Dilaporkan pemaju telah memohon kebenaran merancang dan sedang menunggu kelulusan dari pihak berkuasa tempatan. Rancangannya adalah untuk merobohkan rumah kedai untuk memberi laluan kepada projek hotel sembilan tingkat dengan 45 bilik.

Clement Liang dari Amanah Warisan Pulau Pinang berkata, rumah kedai itu penting dalam gaya senibinanya, menandakan zaman seni deko popular di negeri ini.

Ia dibina menggunakan plaster Shanghai, sejenis plaster simen granolitik yang muncul di Hong Kong pada pertengahan 1920-an. Liang menyifatkan ia sebagai contoh terbaik bangunan art deco yang diubah suai untuk disesuaikan dengan iklim tropika.

Beliau berkata tidak banyak bangunan seperti itu yang tinggal di negara ini dan Pulau Pinang akan “kehilangan sebahagian daripada rekod fizikal negeri yang indah”.

Katanya, rumah kedai itu patut dipelihara kerana ia boleh menjadi tarikan pelancong.

Sebagai alternatif, katanya, ia boleh digunakan semula ke pejabat, hotel atau kediaman persendirian melalui rekabentuk penyesuaian semula oleh arkitek yang memahami kepentingan memelihara estetika dan ciri-ciri bangunan asal untuk daya tarikan pemasaran.

Liang memberi amaran bahawa perobohan berterusan rumah kedai sebelum perang dan pembinaan bangunan moden dan tinggi boleh menyebabkan George Town kehilangan statusnya sebagai Tapak Warisan Dunia Unesco.

“Semua bangunan lama ini menceritakan kisah silam kami dan membentuk George Town menjadi sebuah bandar bersejarah yang menarik yang kami banggakan,” katanya.

“Kita masih boleh mempunyai projek pembangunan tinggi baharu di Pulau Pinang, tetapi kita boleh memilih untuk membinanya di kawasan yang tidak menjejaskan kawasan warisan ini dan mengelak daripada membawa lebih banyak trafik ke bandar.”

Aktivis warisan, Mark Lay berkata, kelemahan rumah kedai kepada perobohan menyerlahkan perbezaan antara apa yang diperkatakan oleh kerajaan negeri dan realiti di lapangan.

Beliau mendakwa kenyataan pegawai negeri mengenai dedikasi mereka untuk menjaga warisan dan tradisi budaya Pulau Pinang hanyalah kata-kata untuk media.

Lay juga berkata, ramai pemilik bangunan warisan dalam era pasca Covid, “teruja” tentang prospek merobohkan bangunan warisan dan meletakkan kondominium bertingkat tinggi di tempat mereka.

“Kami bimbang perkara ini akan berlaku pada kadar yang lebih pantas melainkan kami menggigitnya dengan segera,” katanya.

“Nampaknya majlis bandar raya mungkin telah membuat janji kosong kepada Unesco.”

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *