Qatar Bida Man United

Perlumbaan untuk membeli kelab Manchester United semakin jelas pada hari Jumaat, apabila konsortium yang diketuai oleh Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani, pengerusi Qatar Islamic Bank (QIB), mengumumkan bahawa mereka telah mengemukakan tawaran untuk menguasai sepenuhnya kelab Liga Perdana itu.

“Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani hari ini mengesahkan penyerahan bidaannya untuk 100% Kelab Bola Sepak Manchester United,” dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu tidak memberikan sebarang butiran mengenai jumlah yang dicadangkan dalam bidaan untuk kelab itu tetapi harganya boleh mencecah rekod AS$6 bilion (RM26.6 bilion), menurut laporan.

Berbeza dengan pengambilalihan tahun 2005 yang penuh kontroversi oleh keluarga Glazer yang berpangkalan di AS, yang merupakan pemilik kelab itu pada masa kini.

Hutang United

United kini mempunyai hutang melebihi AS$620 juta. Bagaimanapun bidaan yang diumumkan pada Jumaat lepas akan menjadikan kelab itu “bebas hutang sepenuhnya” melalui Nine Two Foundation, Sheikh Jassim yang dilihat akan melabur dalam pasukan bola sepak, pusat latihan, stadium dan infrastruktur yang lebih luas, pengalaman peminat dan komuniti yang disokong kelab.

The Glazers mengumumkan pada bulan November bahawa mereka terbuka kepada penjualan atau pelaburan, mencetuskan perbincangan dalam Daily Telegraph pada hari Jumaat mengenai pertarungan bidaan antara kepentingan Qatar dan Arab Saudi.

Jim Ratcliffe

Syarikat Ineos milik jutawan Britain Jim Ratcliffe adalah satu-satunya pembida lain yang secara rasmi mengisytiharkan minat. Saham United meningkat hampir 2% dalam dagangan selepas waktu perniagaan berikutan pengumuman bidaan Qatar.

Ratcliffe dan Sheikh Jassim berusia 41 tahun, yang berpendidikan di Akademi Tentera Diraja Britain di Sandhurst, telah mendakwa sebagai peminat United zaman kanak-kanak.

Sumber memberitahu Ratcliffe mahu menjadi “penjaga jangka panjang Manchester United,” sambil menambah: “Sebagai anak tempatan, dia mahu meletakkan Manchester kembali ke Manchester United.”

Reaksi media British terhadap bidaan itu secara amnya tenang tetapi tabloid Sun memilih tajuk utama ‘Top Qat’, merujuk kepada kartun animasi Amerika tahun 1960-an ‘Top Cat’.

The Glazers telah memberi isyarat bahawa mereka terbuka kepada pelaburan minoriti dan pengambilalihan penuh.

Pelaburan Arab Saudi di United bakal menimbulkan kemarahan kumpulan hak asasi manusia yang lantang menentang negara Teluk itu berikutan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi pada 2018. Begitu juga dengan Qatar.

Tiada kaitan dengan PSG

Bidaan Qatar yang berjaya akan menimbulkan persoalan sukan juga kerana ada kaitan dengan Perancis Paris Saint-Germain (PSG). Tetapi Sheikh Jassim menegaskan beliau tidak mempunyai kaitan dengan kumpulan Pelaburan Sukan Qatar yang memiliki PSG.

United, salah satu kelab paling berjaya dalam sejarah bola sepak Inggeris, tidak memenangi Liga Perdana sejak 2013 dan gagal memenangi sebarang trofi sejak 2017.

Mereka berada di tangga ketiga Liga Perdana musim ini selepas peningkatan prestasi di bawah pengurus Erik ten Hag, yang mengambil alih pasukan itu. United juga akan menentang Newcastle dalam perlawanan akhir Piala Liga di Wembley pada 26 Februari.

“Kami mengikutinya,” kata Ten Hag. “Ia kelab kami…Tetapi kami memberi tumpuan kepada bola sepak, pada latihan dan cara permainan kami, pada permainan.”

Dia menambah: “Saya memberi tumpuan kepada bola sepak. Mereka (Glazers dan pegawai United) memberi tumpuan kepada bahagian lain.


Imej via MSN

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *