Putera Harry kehilangan rumah di estet diraja

Putera Harry dan isterinya Meghan diusir dari rumah mereka di ladang Windsor keluarga diraja Britain, menyebabkan mereka tanpa pangkalan UK, kata laporan pada hari Rabu.

Frogmore Cottage, yang mereka ubah suai dengan kos dilaporkan £2.4 juta (AS$2.9 juta), merupakan hadiah perkahwinan daripada mendiang Ratu Elizabeth II pada 2018.

Ia kini telah ditawarkan kepada Putera Andrew, abang Raja Charles III, menurut laporan The Sun dan Daily Telegraph.

Harry dan Meghan, yang juga dikenali sebagai Duke dan Duchess of Sussex, dilaporkan diberitahu untuk mengosongkan kediaman itu pada Januari hanya beberapa hari selepas penerbitan memoir putera raja “Spare”.

Charles, yang telah lama memihak kepada monarki yang semakin berkurangan, kini sedang melakukan rombakan pembiayaan.

Kemungkinan pemansuhan geran Andrew £250,000 setahun boleh menyebabkan dia terpaksa keluar dari kediamannya sekarang, kerana kos penyelenggaraannya yang besar.

Harry dan Meghan berpindah ke California pada 2020 selepas meninggalkan kehidupan diraja.

Sejak itu, mereka telah mengambil bahagian dalam beberapa projek seperti temu bual dengan Oprah Winfrey kepada dokumentari Netflix yang menyiarkan rungutan tentang pengalaman mereka sebagai ahli keluarga diraja Britain.

Autobiografi Harry “Spare” memecahkan rekod jualan apabila diterbitkan pada bulan Januari, namun, dalam masa yang sama, menyaksikan popularitinya semakin merosot.

Andrew telah dipaksa keluar dari kehidupan awam kerana persahabatannya dengan pesalah seks yang disabitkan bersalah, Jeffrey Epstein.

Tahun lepas Andrew menyelesaikan kes sivil AS untuk serangan seksual dengan penuduh, Virginia Giuffre.

Istana Buckingham enggan mengulas mengenai laporan itu. Seorang wakil untuk Sussexes juga tiada. — AFP

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *