Beberapa kerja ubahsuai pangsapuri sekitar Taman Datuk Harun dibuat tanpa kebenaran dan berlebih-lebihan

Tingkah laku pemilik rumah di beberapa pangsapuri kos rendah yang melakukan renovasi berlebihan untuk memperluas ruang hunian mereka telah menjadi perbualan hangat dan reaksi di media sosial.

Dipetik SH yang menemui beberapa rumah di tingkat bawah pangsapuri telah membuat ubahsuai besar-besaran dan rumah di tingkat pertama juga mengikuti jejak tersebut.

Badan Pengurusan Bersama (JMB) di pangsapuri tersebut mengakui bahawa kerja-kerja ubahsuai dilakukan telah lebih dari satu dekad yang lalu tanpa adanya kebenaran. Atas sebab keselamatan, mereka berdiam diri.

Ada penduduk juga mendakwa telah diserang dua kali kerana disalah anggap telah membuat aduan tentang kerja-kerja ubahsuai tersebut.

Pihak yang membuat ubahsuai mengaku telah mendapat persetujuan daripada piha kpengurusan yang sebelumnya.

Sebelum ini, pangsapuri ini dikelola oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) hingga tahun 2009 dan kemudian diambil alih oleh Pejabat Pemaju Bangunan (COB) pada tahun 2010.

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mengambilmaklum dengan serius tentang perkara ini dan tidak teragak-agakk untuk mengambil tindakan tegas terhadap pemilik rumah yang melakukan kerja ubahsuai tanpa mendapatkan kebenaran.

Tindakan ubahsuai rumah tanpa kebenaran membawa risiko yang tidak diinginkan yang boleh mengganggu kedamaian dan menciptakan masalah bagi para penghuni.

Menurut Undang-Undang Pengurusan Strata 2013 (Akta 757) dan Akta 133 (Akta Jalan Raya, Saliran, dan Bangunan 1974), di mana kerja-kerja pembinaan untuk mengubah atau membuat bangunan tambahan pada struktur bangunan harus memperoleh persetujuan tertulis dari pihak berkuasa tempatan.

Jika mereka tidak mematuhi, tindakan tegas akan diambil oleh pihak berkuasa tempatan dan bangunan tersebut dapat dirobohkan.

Dewan Perbandaran Klang (MPK) juga tidak akan berkompromi mana-mana kerja ubahsuai tanpa persetujuan.

Pengarah Komunikasi Korporat, Norfiza Mahfiz, mengatakan bahwa tindakan mengubahsuai rumah tanpa persetujuan boleh mendatangkan bahaya jika bangunan tersebut tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan, sehingga membahayakan penghuni yang lain.

“Pengawasan yang berkelanjutan akan dilakukan oleh semua jabatan yang terlibat untuk memastikan tidak ada pihak yang melanggar peraturan yang ditetapkan oleh MPK,” katanya.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *