Anugerah RIBA: Yasmeen Lari Penerima Anugerah Pingat Emas Diraja, Institut Diraja Arkitek British (RIBA)

Arkitek Pakistan, Yasmeen Lari, dianugerahkan Pingat Emas Diraja oleh Institut Diraja Arkitek British (RIBA) pada tahun 2023. Anugerah ini adalah penghormatan tertinggi di UK untuk pencapaian dalam seni bina dan diberikan secara peribadi oleh Raja British, Raja Charles III. Dalam ucaptamanya semasa persidangan “In Focus: Radical Repair” yang dihoskan di Milan oleh The World Around dan Fondation Cartier pour l’art contemporain, Lari menyatakan bahawa anugerah ini adalah pengesahan terhadap pendekatan arkitek yang menjurus kepada kos yang rendah, karbon yang rendah, dan kemanusiaan. Lapor Dezeen.

Yasmeen Lari telah mengabdikan sebahagian besar kerjayanya untuk membangunkan bangunan bajet besar, seperti ibu pejabat Minyak Negeri Pakistan di Karachi. Namun, beliau bersara pada tahun 2000 dan mula memberi tumpuan kepada projek yang bertujuan untuk mengurangkan kemiskinan dan menjaga alam sekitar. Anugerah ini adalah pengiktirafan terhadap kerja-kerja yang telah dilakukannya sejak bersara.

IMEJ: SURFACE

Dalam pernyataan jawatankuasa pemilihan pingat, mereka menyatakan bahawa keputusan mereka untuk memilih Lari adalah kerana “masanya telah tiba untuk majoriti arkitek dan profesional persekitaran terbina yang lain memainkan peranan penting dalam menyembuhkan planet ini.” Lari sendiri menyatakan bahawa arkitek perlu berperanan dalam mengurangkan jejak karbon dalam rekaan mereka dan menyediakan perkhidmatan kepada golongan yang kurang bernasib baik.

Selain itu, beliau menekankan bahawa dengan sumber semakin berkurang, perhatian yang lebih besar diperlukan untuk mencipta persekitaran yang direka bentuk dengan baik. Dalam persidangan yang sama, terdapat juga perbincangan mengenai isu perobohan bangunan dan penekanan pada pengurangan sisa bangunan, seiring dengan peraturan baru-baru ini dari EU.

Yasmeen Lari menyifatkan anugerah ini sebagai langkah berani oleh RIBA, yang menghantar mesej yang kuat bahawa arkitek perlu berkhidmat kepada manusia dan bukannya hanya kepada golongan istimewa dan kaya. Beliau menggariskan bahawa arkitek perlu memainkan peranan penting dalam menangani permasalahan sekitar, termasuk perubahan iklim dan ketidakadilan sosial.

Persidangan “In Focus: Radical Repair” juga menampilkan arkitek terkenal dari seluruh dunia, yang berkongsi pandangan dan pendekatan mereka terhadap seni bina dan reka bentuk yang lebih berkelanjutan.

Dengan ini, anugerah Pingat Emas Diraja RIBA kepada Yasmeen Lari adalah pengiktirafan kepada usaha beliau dalam seni bina yang berpandangan ke hadapan, menitikberatkan kos yang rendah, karbon yang rendah, dan kemanusiaan. Ia juga merupakan satu langkah ke arah menggalakkan arkitek untuk memainkan peranan penting dalam menangani cabaran global seperti perubahan iklim dan ketidakadilan sosial.

Sumber

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *