Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah, Simbol Sebenar Perpaduan – Sultan Nazrin

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dianggap sebagai lambang sebenar perpaduan negara oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah. Baginda Sultan menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri telah membuktikan bahawa Raja tidak hanya berperanan sebagai penyatuan simbolik, tetapi juga sebagai ikatan hidup yang menghubungkan rakyat, negara, dan takhta.

Sultan Nazrin menyatakan bahawa sifat belas kasihan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong bukan sahaja mengukuhkan hubungan antara rakyat dan monarki, malah meningkatkan penghargaan rakyat terhadap institusi diraja.

Baginda merujuk kepada program Kembara Kenali Borneo Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri telah melakukan lawatan selama 11 hari ke Sabah dan Sarawak dari 3 hingga 13 September, yang berjaya menarik individu dari pelbagai latar belakang menghadapi cuaca panas dan hujan untuk menunjukkan cinta dan kesetiaan kepada Raja. Ia menonjolkan lagi peranan mereka sebagai ibu bapa yang mendidik kepada setiap rakyat Malaysia.

“Kelembutan mereka bukan sahaja memperkukuhkan hubungan antara rakyat dan monarki, malah memperkuat hubungan antara Sabah, Sarawak, dan Kerajaan Persekutuan. Pada masa yang sama, ia memperdalam penghormatan awam terhadap institusi diraja,” katanya.

Menurutnya, Al-Sultan Abdullah akan dikenang dalam sejarah kerana berjaya menghadapi cabaran yang belum pernah terjadi semasa tempohnya sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

“Baginda dengan mulus mengemudi perjalanan negara melalui peralihan empat Perdana Menteri dan empat Kabinet yang berbeza sambil mengawasi pelantikan tiga Perdana Menteri.

“Pemerintahan Baginda dibuka dalam bayangan pandemik Covid-19 global, yang memerlukan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang ketat.

“Dalam menghadapi isu-isu negara yang kritikal, Baginda menunjukkan komitmen yang luar biasa terhadap budaya perundingan peringkat tinggi dengan menjemput Raja-raja saudara dari negeri masing-masing, memupuk semangat kolektif ‘mendaki gunung yang sama dan berkongsi beban yang sama’,” kata Sultan Nazrin.

Baginda juga menyatakan bahawa Raja berperlembagaan memainkan peranan penting dalam memastikan kestabilan negara dengan merumuskan pendekatan seimbang yang memberi faedah bukan sahaja kepada institusi diraja dan kerajaan, malah kepada rakyat dan negara secara keseluruhan, dengan itu mencegah timbulnya ideologi politik ekstrem.

Menurut Sultan Nazrin, perkara itu boleh dilihat melalui tindakan Al-Sultan Abdullah semasa tempoh ketidakpastian politik selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tahun lalu, yang menyaksikan baginda Yang DiPertuan Agong mecadangkan untuk mempertimbang penubuhan kerajaan perpaduan.

“Pada ketika yang kritikal ini, Baginda Yang di-Pertuan Agong telah menunjukkan kebijaksanaan yang luar biasa dan memainkan peranan penting dalam merangka jalan ke depan. Pada 22 November, Baginda memulakan usaha untuk menyelesaikan kebuntuan dengan mencadangkan kepada pemimpin parti yang berkenaan untuk mempertimbangkan penubuhan kerajaan perpaduan. – Sinar

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *